İşe iade davasını kazanan işçilere silah çektiler

İşe iade davasını kazanan işçilere silah çektiler

Cengiz Holding'e karşı işe iade davasını kazanan işçilere şirket yetkilileri ve güvenlik görevlileri saldırdı.

Cengiz Holding'e ait olan Murgul Eti Bakır A.Ş.’de zam talebiyle fiili greve çıktıkları için işten atılan ve ardından işe iade davasını kazanan işçilere şirket yetkilileri ve güvenlik görevlileri saldırdı. Jandarma ise işçileri gözaltına aldı.  

İŞÇİLERE SİLAH DOĞRULTTU

artvinden.com’da yer alan habere göre, işçileri çeşitli bahanelerle oyalamaya çalışan şirket yetkilileri bugüne (17 Temmuz) randevu verdi. Sabah şirket merkezine gelen işçilerin üzerine şirket yetkilisi Sinan K. ve Hakan isimli güvenlik görevlisi aracını sürdü. İşçiler ölüm tehlikesi atlattılar. Diğer güvenlik görevlisi Süleyman E. ise işçilerin üzerine silah doğrulttu ve havaya ateş açtı.

JANDARMA İŞÇİLERİ GÖZALTINA ALDI

İşçilere yönelik saldırıya müdahalede bulunmayan jandarma, saldırıya uğrayan işçileri gözaltına aldı. İfadeleri alınan işçiler savcılıktan serbest bırakıldı.

Şirket ve şirket yetkilileri hakkında davacı olan işçiler, kazanılmış haklarının takipçisi olacaklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Murgul Eti Bakır A.Ş.’de işçiler, 9 Ocak’ta yüzde 20 zam ve ikramiye talebiyle greve gitti, Cengiz Holding ise fabrikayı kapattığını açıklayarak yaklaşık bine yakın işçiye çıkış verdi. Daha sonra şartları tekrar konuşan şirket yetkilileri fabrikayı açtığını duyurarak işçileri işe geri aldı. Şirket, yetkililerin grevde sivrilen kişiler olarak ifade ettiği 35 kişiyi ise işe geri almadı.

İşe geri alınmayan 35 işçinin tazminat ve diğer hakları da ödenmedi. İşçiler bunun üzerine işe iade davası açtı. İşçileri kapsayan toplam 25 işe iade dosyasının 3’ü Artvin Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görüldü. 22 dosya ise Borçka Asliye Hukuk Mahkemesi'nde ele alındı. Borçka Adliyesi'nde görülen ve 27 işçiye kapsayan dava bugün sonuçlandı. Dava sonunda işçiler kazandı. İşçilere, işten atıldıkları tarihten mahkemenin sonuçlandığı tarihe kadar çalışmadıkları ayların parası brüt ücret üzerinden ödenecek. İşe alınmamaları halinde tazminatlarının yanı sıra 6 aylık brüt ücret tutarında ek tazminat da ödenecek. 

DAHA FAZLA