İşçiye OHAL piyangosu: İşsizlik

İşçiye OHAL piyangosu: İşsizlik

Gebze’deki General Electric, Mecaplast ve ZF Sachs fabrikaları işverenleri, OHAL’i fırsata dönüştürerek çok sayıda işçinin iş akdini sonlandırdı.

General Electric işvereni, Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçilerine ihbar ve kıdem tazminatlarının yanı sıra 3-4 maaş tutarında ek ödeme taahhüdünde bulunup istekli ayrılmalarını teşvik ediyor. Mecaplast çeşitli bahanelerle işçi çıkarırken, ZF Sachs da ‘mesaiye kalmama’ işten atılma gerekçesi oluyor.

'GÖNÜLLÜ İŞTEN ÇIKARMA'

OHAL koşullarında grev ve direniş yapmanın zorlaşmasını fırsat bilen işverenler, sendikalaşmayı kırmak ve güvencesiz çalışmayı kurumsallaştırmak için, mevcut sendikalı işçileri işten ayrılmaya özendirmek istiyor. Buna en somut örnek, elektrik trafoları üreten General Electric fabrikasının tutumu oldu. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikada, işçilere, işten kendi istekleriyle ayrılmaları karşılığında kıdem ve ihbar tazminatlarının yanı sıra 3-4 maaş tutarında ek ödeme yapılacağı taahhüt ediliyor. Bu uygulama ile 20’ye yakın işçi TİS görüşmeleri öncesi istifa dilekçesi verdi.

BASKI ARTIYOR

Otomotiv yan sanayi üretimi yapan ZF Sachs Fabrikası’nda ise 2 işçi mesaiye kalmadığı için işten çıkartıldı. Gebze Taşıt Araçları Yan Sanayi Organize Sanayi Bölgesi’nde otomotiv sektörüne plastik aksam üreten Mecaplast’ın 2 fabrikasında ise, Petrol-İş Sendikası üyesi 10 işçi, ‘işyeri düzenine uymadıkları, çalışmadıkları ve raporsuz izin aldıkları’ gerekçesiyle ‘tazminatsız’ olarak işten atıldı. Öte yandan, hukukçular, OHAL gerekçesi ile hiçbir sağlık kurumundan rapor alamayan işçilerin, işten ‘tazminatsız’ atılmalarının önünün açıldığını belirtiyor.