İşçilerden üretim araçlarına haciz

İşçilerden üretim araçlarına haciz

Kocaeli’de Alman firması Oschatz’e ait tesislerde tedarikçi firma ve işçiler, alacakları için üretim araçları ve hammaddeye haciz koydurttu.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde faaliyette olan Alman firması Oschatz’e ait tesislerde tedarikçi firma ve işçiler, alacakları için üretim araçları ve hammaddeye haciz koydurttu.

165 yıl önce Almanya'nın Meerane kentinde kurulan çelik ve enerji teknolojileri üreticisi Oschatz'ın yaşadığı mâli zorluklar Kocaeli'nin Başiskele ilçesindeki fabrikasını da vurdu. Almanya hükümetinin iflas sonrası kayyum atadığı çelik devi firmaya iş yapan tedarikçi taşeron firmalar ve işçileri, 1.4 milyon TL’ye yakın alacağın ödenmemesi nedeniyle haciz işlemi başlatınca tesislerde üretim durdu.

‘SIKINTI YOK’ MESAJINA İNANIP ÇALIŞMIŞLAR

Toplam 15 milyon euroluk yatırımla 9 yıl önce kurulan tesislerde çalışan 110 işçi ve tedarikçi taşeron firmaların başlattığı haciz işlemi dolayısıyla el konulan makine ve hammaddeler TIR’lara yüklenerek götürüldü. İşçiler, firmanın Şubat ayında iflas ettiği ve kayyum atandığı bilgisinin kendilerine iletildiğini ifade ederek, "Mayıs ayına kadar sıkıntı yok, maaşlarınız ödenecek, çalışmaya devam edin” mesajı aldıkları için çalışmayı sürdürdüklerini anlattı.

‘MART AYINDA MESAJ DEĞİŞTİ’

Tesislerde taşeron olarak hizmet veren Yeşilgüç İnsan Kaynakları Lojistik firması sahiplerinin Mart ayında “Almanya merkez bize ödeme yapamayabilir” mesajı vermesiyle durumun değiştiğini anlatan işçiler, şöyle konuştu: “O günden sonra, maalesef arkadaşlarımızın birçoğu işi bırakmak zorunda kaldı. Toplam 110 kişiydik, burada bir avuç insan kaldı. Bu arkadaşlarımızın çoğu da bu işe gönül vermiş, buranın ekmeğine ihanet etmeyecek insanlar.”        

HACİZ İŞLEMİ UYGULANDI

Tesislere iş yapan taşeron firmalar ile üretim işçileri, Nisan ayında da ödeme yapılmayınca birlikte adım atıp icra işlemi başlattı. Bunun sonunda, tesislerdeki üretim araçları ve hammaddelere haciz işlemi uygulanıp, malzemeler dışarıdaki büyük bir depoya taşındı. Malzemelerin satışı sonrası önce işçi alacakları, ardından da taşeron firmaların hak edişleri ödenecek. Alacaklarını haciz yoluyla tahsil etmeye çalışan firmalar ve işçileri, sürecin, Türkiye ile Almanya arasında yaşanan siyasi gerginliklerden dolayı böyle geliştiğini de öne sürdü.