İş bırakan Skyland işçileri: Tek talebimiz insanca yaşamak

İş bırakan Skyland işçileri: Tek talebimiz insanca yaşamak

Seyrantepe’de yapımı süren Skyland İstanbul şantiyesinde kötü yaşam ve çalışma koşulları nedeniyle iş bırakan işçiler, işten çıkartılma kaygısı taşıyor. İşçiler, taleplerinin insanca yaşamak olduğunu söyledi. 

İstanbul Seyrantepe’de Eroğlu İnşaat’a bağlı Skyland İstanbul şantiyesinde bine yakın inşaat işçisi, günlerdir koğuşlardaki elektrik kesintisi, sağlıksız barınma ve kötü çalışma koşulları nedeniyle önceki gün iş bıraktı. Kötü çalışma koşulları, barınma ve kötü yemekler yemek zorunda kalan inşaat işçileri seslerini duyurmak için Kağıthane’de bulunan Skyland şantiyesine çıkan anayolu trafiğe kapattı. 

Şirket yetkilileri ile yapılan görüşmeler sonucu taleplerinin karşılanacağı sözünü alan işçiler, direnişlerine aynı gece son verse de işten çıkartılma kaygısı taşıyor. 

'DÜZENLİ ÖDEMELERİMİZ YAPILMIYOR'

Üç çocuk babası duvar ustası Ali Berka (32); Eroğlu Firması'na bağlı Sayman İnşaatta taşeron işçisi olarak çalışıyor. Berka, Esenyurt’ta ailesi ile birlikte kalmasına rağmen her gün evine gidemediği için şantiyede kaldığını ve aylık 650 TL kirasını ödeyemediği için zorlandığını anlattı. Elektrik kesintisinin işçilerde bardağı taşıran son damla olduğunu söyleyen Berka, “Eroğlu şantiyesinde 15 saat elektrik kesintisi oldu. Elektrik kesintisi nedeniyle arkadaşlar direnişe geçti. Yaklaşık bin işçi yolu trafiğe kapattı. Sadece elektrik kesintisi değil; bizim burada düzenli ödemelerimiz yapılmıyor, sıcak suyumuz yok, kısacası sosyal hayatımız ile ilgili her şey eksik. Yemekhane de mecburi olmaz ise oturup orada yemek yiyemezsiniz” sözleriyle yaşadıkları zorlukları anlattı. 

'TALEPLERİMİZ YERİNE GETİRİLSİN'

Berka, üç ayda bir şantiye değiştirdiklerini ve sorunların hemen hemen tüm şantiyelerde yaşandığını vurguladı. Yaşadıkları sorunlara "dur" demek için direnişe geçtiklerini anlatan Berka, “Biz kameralar karşına keyfimize çıkmıyoruz. İşverenler bu haberi duysalar bizi işten de çıkartabilir. Biz bu örnekleri daha önce de gördük. İşyeri muhasebede yapılan görüşme de bizleri sordular tespit ederler ise işten çıkartabilirler. Ama biz buna mecburuz çünkü başka çaremiz yok” diyerek kaygılarını dile getirdi. Skyland şantiyesinde yaklaşık 2 bin işçinin çalıştığını söyleyen Berka, kötü koşulların düzeltilmesi talebinin bir an önce yerine getirilmesini dile söyledi. 

'SUSUZ KALIYORUZ'

Ankara’dan çalışmak için Skyland şantiyesine geldiğini anlatan 3 çocuk babası Bekir Süzenler (40); 6 aydır çalışmasına rağmen 3 aylık ücretini alamadığını anlattı. Ücretlerini alamadıkları için mağdur olduklarını söyleyen Süzenler, “Biz ev sahiplerine karşı yalancı durumuna düşüyoruz ve kiramızı ödeyemiyoruz” dedi. Yaşam koşullarının düzgün olmadığı için yolu trafiğe kapattıklarını anlatarak kaldıkları yeri Süzenler, şu sözlerle anlattı: “Yaşam koşulları iyi değil, eksi ikinci katta kalıyoruz. Sürekli bir aydınlatma var, soğuk ve havalandırma bulunmuyor. İçme suyu sıkıntısı var. Yemekhane saatleri dışında yemekhanede bir şey alınamaz. Suyu dahi para ile satın almak zorunda kalıyoruz ya da susuz kalıyoruz." Bayram ve resmi tatillerin dahi işverenler tarafından kesintiye uğratıldığına dikkat çeken Süzenler, sigorta primlerinin de eksik yatırıldığını anlatarak bu duruma son verilmesini talep etti. Süzenler, taleplerinin yerine getirilmedikleri durumda ise direnişe geçmekten başka şansları olmadığını sözlerine ekledi. 

'İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ'

6 aydır Skyland şantiyesinde çalışan Emrah Adsız (20) da mecbur kaldıkları için direnişe geçtiklerini söyledi. Adsız, “Çok bir şey istemiyoruz. Biz burada mağduruz, sigortalarımız yatırılmıyor. Keyfimize direnişe geçmiyoruz, insan gibi yaşamak istiyoruz. Biz istiyoruz ki haklarımızı alalım" dedi. İş güvenliğinin ise yeterince alınmadığına dikkat çeken Adsız, çalışırken tedirginlik içinde çalıştıklarına da vurgu yaptı. Adsız tek taleplerinin ise insan gibi yaşamak ve insan gibi muamele görmek olduğunu söyledi.

(Dihaber)