Irma Kasırgası’yla ortaya çıktı: Kütükten oyma kano yüzlerce yıllık olabilir

Irma Kasırgası’yla ortaya çıktı: Kütükten oyma kano yüzlerce yıllık olabilir

Irma Kasırgası'yla ortaya çıkan kütükten oyma kanonun yüzlerce yıllık olduğu düşünülüyor.

Irma Kasırgası'nın ardından kıyı şeridinde kütükten oyma bir kano ortaya çıktı. Söz konusu ahşap kanonun, şiddetli kasırgayla beraber Florida’nın doğu kıyısında yer alan Indian Nehri’nin dibinden çıktığı ve yüzlerce yıl önce yerli Amerikalılar tarafından yapılmış olabileceği düşünülüyor.

Heyecan verici bulgu hakkında Florida Üniversitesi tarafından yapılan açıklamaya göre; dar ve uzun ahşap parçası, Florida’nın Seminole Kızılderilileri tarafından uzun süre boyunca kullanılmış ve içi boş selvi ağaçlarından yapılmış bir kanoyu temsil ediyor.

Arkeofili'nin aktardığına göre; bu tip kanolardan bazılarının eski çağlarda yapılmış olsa da, bazılarının da çok daha yakın dönemlerde yapıldığı ve kullanıldığı biliniyor.

Kanoya yapılacak karbon14 testinin haftalar süreceği, bu yüzden kanonun yaşı hakkında daha fazla bilgi toplanabilmesinin zaman alacağı aktarıldı.

Yaklaşık 4,5 metre uzunluğundaki kanonun en fazla birkaç yüz yıllık, en az birkaç on yıllık olabileceği ve kanonun üstünde kare şeklinde demir çiviler ile boya izleri bulunduğu belirtildi.

Uzmanlar bu çivilerin önemine vurgu yaparak, “Bu çiviler ilk kez 19. yüzyılın başlarında üretilmeye başlanmıştı, bu yüzden tarihi bir kano olması muhtemel” diyor.

Kanonun üzerindeki boya renklerinin kırmızı ve beyaz olduğu, bu renklerin de Seminole kabilesi tarafından kullanılan renkler olduğu belirtildi.

DAHA FAZLA