İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani hayatını kaybetti

İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani hayatını kaybetti

Matematiğin Nobeli olarak anılan Fields ödülünü kazanan ilk kadın olarak tarihe geçen İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani, 40 yaşında meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetti.

İranlı matematikçi Meryem Mirzakhani, 40 yaşında meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. 

2008’den bu yana Stanford Üniversitesi'nde matematik profesörü olarak çalışan Mirzahani, 2014 yılında “matematiğin Nobeli olarak anılan Fields ödülünü alan ilk kadın matematikçi olarak tarihe geçmişti. 

Mirzakhani, çalışmalarında özellikle hiperbolik geometri, ergodik teori, simplektik geometri ve Teichmüller teorisine odaklanıyordu. 

MERYEM MİRZAKHANİ KİMDİR?

1977 yılında Tahran'da doğan Mirzakhani, üstün yetenekli öğrencilere hizmet veren bir kurumda öğrenim gördü. Ülkesini 1994 ve 1995 yıllarında matematik olimpiyatlarında temsil eden ve altın madalya kazanan Mirzakhani, 1999'da Tahran'daki Şerif Teknoloji Üniversitesi'nden mezun oldu.

Lisansüstü çalışma için ABD’ye giden Mirzakhani, 2004'te Harvard'dan doktorasını aldı. 2004-2008 yıllarında Clay Matematik Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi’nde görev yapan Mirzakhani, 2008 yılından bu yana Stanford Üniversitesi’nde profesör olarak görev yapıyordu. 

Mirzakhani, 2014 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'daki Uluslararası Matematikçiler Kongresi tarafından verilen Fields Madalyası'na layık görülen ilk kadın matematikçi oldu. 

DAHA FAZLA