İranlı kadınlardan saç kazıtarak başörtü protestosu

İranlı kadınlardan saç kazıtarak başörtü protestosu

İran'da 1979'dan bu yana zorunlu tutulan başörtüsünü protesto eden kadınlar, “saç yoksa günah da yok” diyerek saçlarını kazıtıyor.

1979’daki İran İslam Devrimi’nden bu yana kadınlara zorunlu tutulan başörtüsünü protesto eden kadınlar, "saç yoksa günah da yok" diyerek saçlarını kazıtıyorlar. Başörtüsü kullanmanın zorunlu olduğu İran'daki kadınlar, başlarını kazıtarak çektikleri fotoğraflarını da sosyal medyada paylaştı.

Bas Haber’in haberine göre geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir operasyonla sosyal medya mankenleri türban takmadıkları ve İslami olmayan sosyal ağlarda modellik yaptıkları gerekçesi ile tutuklanmıştı. İran'da gerçekleştirilen operasyonda türban takmayan 8 sosyal medya modelinin tutuklanmasının ardından İranlı kadınlar duruma tepki gösterdi.

"SAÇ YOKSA GÜNAH DA YOK"

Başkent Tahran’daki Siber Suç Mahkemesi, 8 kadının iki yıldır süren "Örümcek 2" adlı gizli bir operasyon kapsamında tutuklandığını açıkladı. Operasyonda, internet üzerinden başörtüleri olmadan fotoğraf yayınlamaları gerekçe gösterildi. 59'u fotoğrafçı ve makyöz, 58'i model, 51'i moda salonu yöneticisi ya da tasarımcı olmak üzere 170 kişi ve iki kuruluş incelendi.

Saçlarını kazıtıp protesto eden İranlı kadınlar, başlattıkları protestoyla seslerini sosyal medya üzerinden dünyaya duyurmaya çalışıyor.

 

DAHA FAZLA