İran Komünist Partisi'nden açıklama

İran Komünist Partisi'nden açıklama

İran Komünist Partisi Merkez Komitesi, ülkede yapılan eylemlerle ilgili açıklama yayınladı.

İran Komünist Partisi Merkez Komitesi, ülkede iki gündür iktidarın politikalarına karşı yapılan eylemler hakkında açıklamalar yaptı.

İran Komünist Partisi'nin internet sitesi cpiran.org'un Farsça sayfasında yayınlanan 28 Aralık tarihli ilk açıklamada, “İslami kapitalist rejimin liderleri, büyük endüstriyel tesislerdeki grev ve protestoların yayılmasının; kitlesel protestoların, öğrenci hareketinin ve Kürdistan’daki potansiyel devrimci hareketin yeniden dışavurumu olabileceğinin farkına vardı” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Rejimin baskısına ve İslami kapitalist sistemin karşı karşıya olduğu krizi bastırmak üzere rejim muhafızlarının ortaya çıkmasına karşın, rejimin gündeminde yaşam şartlarının iyileştirilmesine ilişkin bir plan yokken emekçilerin ve kitlelerin protestoları kaçınılmaz bir şekilde büyüyecektir. Eylemcilerin yapması gereken şey, kitlesel gösterileri ve kitlesel grevleri koordine etmek için çaba göstermektir." denildi.

Gerçeğin Günlüğü'nün aktardığına göre; partinin 30 Aralık’ta yaptığı bir diğer açıklamada ise, protestolar sonrasında, türban zorunluluğunun kalktığına ilişkin açıklamanın, halkın yaklaşık 40 yıldır inatla süren direnişinin zaferi olduğu vurgulanırken, “Hareketin devamlılığını sağlarken, halkın mücadelesinin birliğini sürdürmek ve gereksiz kayıpları önlemek doğrultusunda taktiksel ve siyasi adımlar atılmalı. Halkın direniş cephesi, mevcut dağınıklığından kurtulmalıdır. Radikal eylemciler ve ilerici toplumsal hareketler ağı birbiriyle bağlantıya geçmeli, birleştirici görev üstlenmelidir. Bu, monarşistlerin ve iktidardan sürülüp henüz yolunu bulamayan reformistlerin tevâtürlerinin ortasında, özgürlükçü ve protestolara katılan halkın devrimci ve devrimcileri destekleyen potansiyelini savunmak komünistlerin görevidir” denildi.