İran çölünde 13 kg meteoritik malzeme bulundu

İran çölünde 13 kg meteoritik malzeme bulundu

Rusya Bilimler Akademisi Meteor Komitesi üyesi Viktor Grohovskiy, Lut Çölü’nde 13 kilogram ağırlığında meteorik malzeme bulduklarını açıkladı.

Ural Federal Üniversitesi’nden (URFU) bir grup jeolog, İran’ın doğusundaki Lut Çölü’nde yaklaşık 13 kilogram ağırlığında meteoritik malzeme tespit etti.

"ÖRNEKLERİN YÜZDE 80'İNİN DÜNYA DIŞI OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR"

Rusya’ya dönen uzmanlar, yanlarında getirdikleri örneklerin yaklaşık yüzde 80’inin menşeinin gerçekten dünya dışı olduğunu düşünüyor. Konuyla ilgili Sputnik'e konuşan Rusya Bilimler Akademisi Meteor Komitesi üyesi olan URFU’lu araştırmacı Viktor Grohovskiy, buluntuların bir kısmını İran’ın Kerman kentindeki Şehid Bahonar Üniversitesi’nden meslektaşlarına bıraktıklarını belirterek, “Meteorların konsantrasyon mekanizmasını bulmak için İran’daki Lut Çölü’ne gittik. Ekibimizde 4 kişi vardı, hepsi URFU’nun Extra Terra Consortium laboratuvarının çalışanları. Genel olarak seyahatimiz başarılı geçti. İranlı meslektaşlarımızın desteğiyle yeterince malzeme topladık. Sahadaki çalışmalar sırasında meteor olduğunu düşündüğümüz yaklaşık 13 kilogram ağırlığında örnek bulundu. Bulunan parçaların yarısı İranlı meslektaşlarımızda kaldı, ikinci yarısı laboratuvarımıza geldi. Gelen örnekler ölçümde geçti, kataloglara kaydedildi. Birçok örneğin aynı meteor yağmurunun parçaları olduğu ortaya çıktı” dedi.

"MALZEMELERİN ÇOĞU DÜNYA İLE YAŞIT"

Bulunan parçanın yaşını öğrenmek için parçanın ne zaman uzayda oluştuğu, ne zaman ana kütleden koptuğu ve ne zamandır Dünya’da bulunduğunun göz önünde bulundurulması gerektiğini belirten Grohovskiy, “Deneyim şunu gösteriyor ki, birçok meteoritik malzeme Güneş Sistemi’mizin yaşıtı. Yani yaklaşık 4.5 milyar yaşında” diye ekledi.

DAHA FAZLA