Irak ile Türkiye arasında 'Başika' krizi: Türk askeri 'işgalci' olarak nitelendirildi

Irak ile Türkiye arasında 'Başika' krizi: Türk askeri 'işgalci' olarak nitelendirildi

Irak Parlamentosu, Türkiye'nin Musul'a bağlı Başika'daki askeri varlığına son verilmesi çağrısında bulundu. Çağrının ardından Türkiye, Irak'ın Ankara Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı. Irak'ta bu harekete, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak karşılık verdi.

Irak Parlamentosundan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) Irak tezkeresinin uzatılmasıyla ilgili kararını kabul etmediği ve bununla ilgili kararı onayladığı bildirildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Aldığımız karar, Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'nin çağrılıp nota verilmesi, Türk güçlerinin 'işgalci güçler' olarak sayılması ve Irak topraklarından çıkarılması için gerekenlerin yapılması, Türk güçlerinin Irak'a girmesini talep edenler hakkında yargıya başvurmak, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının kınanması ve kabul edilmediği, Türkiye ile ticari ve ekonomik ilişkilerin gözden geçirilmesi, Türk güçlerinin ülkeden çıkarılması için hükümetin BMGK ve BM'ye acilen başvurması, hükümetin ayrıca ülkenin egemenliğinin korunması için siyasi ve diplomatik yollara başvurması talebini içeriyor"

IRAK BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİNE ÇAĞRILDI

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el Alevi, dün Irak Meclisi'nde Türkiye aleyhine alınan karar nedeniyle Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

IRAK'TAN MİSİLLEME: TÜRKİYE BÜYÜKELÇİSİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINA ÇAĞRILDI

Türkiye'nin Irak'ın Ankara Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırmasının ardından Irak'tan misilleme geldi. Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Cemal, yaptığı yazılı açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı, Türk tarafının Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili kışkırtıcı açıklamalarından dolayı Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisini bakanlığa çağırma kararı aldı" ifadelerini kullandı.