Irak 'ekonomik bağımsızlık' için Türkiye'den domates ithalatını durdurdu

Irak 'ekonomik bağımsızlık' için Türkiye'den domates ithalatını durdurdu

Irak hükümeti, Türkiye'den domates ithalatını durdurma kararı aldı.

Irak hükümeti, yerli domates üretimini artırmak amacıyla Türkiye'den domates ithalatını durdurma kararı aldı.

Irak Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Necef ve Kerbala illerinde domates ürünleri önemli bir artış gösterdi ve yerli ürünün geliştirilmesi için daha fazla destek bulması gerekiyor" denildi.

Açıklamada, bu iki ilin "Irak'taki iç talebi karşılayabileceği" belirtilirken, Rudaw Haber Ajansı, ayrıca, bu kararın Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) sınırlarında geçerli olmayacağını bildirdi.

İstatistiklere göre Irak, Türkiye’den, 2014 yılında 98.5 milyon dolar, 2015 yılında 82.8 milyon dolar ve 2016 yılında 88 milyon dolar tutarında domates ithal etti. Irak, Rusya'dan sonra Türkiye'den domates ithalatını durdurmaya karar veren ikinci ülke oldu. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ne (TZOB) göre, dünya domates talebinin % 6,9'unu karşılayan Türkiye domates ihracatında dünyada dördüncü sırada.

Rusya’dan gelen yasağın ardından TZOB Mart ayında yaptığı açıklamada, Türk çiftçilerin başta Irak, Beyaz Rusya, Gürcistan ve Suudi Arabistan olmak üzere alternatif pazarlara yöneleceklerini söylemişti.

DAHA FAZLA