'İntihar etti' denilen Ebru Şimşek'in dosyasında şiddet, örtbas, cinayet şüphesi

'İntihar etti' denilen Ebru Şimşek'in dosyasında şiddet, örtbas, cinayet şüphesi

Batman’da intihar ettiği iddia edilmesine rağmen vücudunda atış artığı bulunmayan Ebru Şimşek’in dosyasında aile içi şiddet, örtbas, cinayet şüphesi olduğu; dosyanın şüpheli ölüm kapsamında ele alınması gerektiği belirtildi.

Batman’da 4 Ekim 2016’da evde ölü bulunan ve "babasının silahıyla intihar ettiği" iddia edilmesine rağmen incelemede atış artığı bulunmayan Ebru Şimşek'in dosyasında şiddet, örtbas, cinayet şüphesi bulunduğu, dosyanın şüpheli ölüm kapsamında ele alınması gerektiği belirtildi.

Batman’da yaşayan 19 yaşındaki Ebru Şimşek bir yıllık evliydi. Evlendikten kısa süre bir çocuğu olmuştu. Eşinden şiddet gördüğü için sığındığı aile evinde 4 Ekim 2016 tarihinde ölü bulundu. Aile, Şimşek’in babasının ruhsatlı tabancasıyla intihar ettiğini ileri sürdü.

Journo'dan Burcu Karakaş'ın haberine göre; Genç kadının olay günü, Batman otogarına gittiği ve otobüs bileti alarak Batman’dan ayrılmak istediği öğrenilmişti. Ancak annesinin Ebru Şimşek'in evden çıktığını fark ederek öğle saatlerinde iki oğlunu telefonla araması üzerine kardeş Ü.E., Ebru Şimşek’i otogardan alarak eve getirmişti.

Kardeş Ü.E. polise verdiği ifadede o günü, “Annem, ‘Kız kardeşin otogardadır, gidin onu alın’ dedi. Koşarak Ö. ile otogara gittik. Biletini kesmişti, biletini iptal ettik ve para iadesini aldık. Babama haber verdim, geldi bizi aldı” şeklinde anlatmıştı.

Ailenin iddiasına göre, akşam yemeği için masa kurulduğunda genç Ebru Şimşek odasından çıkmadı. Bir süre sonra kardeşlerinin ifadesiyle odaların birinden ‘cam kırılması gibi’ bir ses geldi. Odaya girdiklerinde kızlarını yerde sırt üstü yatar vaziyette kanlar içinde buldular.

ATIŞ ARTIĞINA RASTLANMADI

Olay yerinde savcının talimatı ile babanın atış artığı svapları alındı. Ancak aile üyelerinden kimsenin şüpheli olarak ifadesi alınmadı. Adli Tıp Kurumundan gelen raporda, Ebru Şimşek’in elinde ve yüzünde atış artığına rastlanmadığı belirtildi. Bu rapor üzerine savcılık, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığına söz konusu durumun ‘silahla gerçekleşen atışta tutukluğun atış artığına rastlanmamasına neden olup olmayacağını’ sordu. Kriminal Daire, el ve yüz svaplarında atış artığına rastlanmamasının ihtimal dâhilinde normal olduğunu ifade eden bir rapor hazırladı.

Öte yandan, incelenen otogar görüntülerinde Ebru Şimşek’in olay günü bir elinde bebeği bir elinde valizi Batman otogarına gitmiş olduğu, sonrasında ise kardeşi Ö.E. tarafından eve götürüldüğü tespit edildi. Ancak herhangi bir zorla götürme, alıkoyma ya da darp tespit edilemediği öne sürülerek suç unsurunun oluşmadığı belirtildi.

Annenin verdiği ifadeye göre, Ebru Şimşek kendisine, “Beni dövüyor, artık dayanamıyorum” demişti. Annesi ise henüz genç olduklarını, ileride düzeleceğini söyleyerek, ‘aile içinde tartışma, tokat atma tarzında şeyler olabileceği’ şeklinde "nasihat" vermişti.

Baba H.E., tabancanın kendi adına ruhsatlı olduğunu, silahı yatak odası içerisinde bulunan dolapta giysilerin altında açık vaziyette bıraktığını iddia etmişti. Kardeşlerden Ü.E. ise “Kız kardeşiniz babanıza ait tabancanın yerini biliyor muydu” sorusuna, “Ben tam yerini bilmiyordum, Ebru’nun da bildiğini sanmıyorum” yanıtını vermişti.

‘KEŞKE KAZA OLSAYDI, İNTİHAR DİNİMİZCE UYGUN DEĞİL’

Şimşek’in eşi A.Ş., ifadesinde şiddet uyguladığı iddiasını reddetti. A.Ş., “Eşim ortada hiçbir şey yokken küsüp gidiyordu. Kayınvalidem ‘Kızım bize gelmiş deyince, ‘Kızınıza biraz akıl verin’ dedim. O da, ‘Ben ona gereken terbiyeyi vereceğim’ dedi. Biz istiyoruz ki kaza olmuş olsaydı da intihar olmasaydı. Çünkü intihar kötü bir şeydir, dinimizce uygun değildir” sözlerini sarf etti.

AV. ŞEKER: İNTİHAR OLDUĞUNA DAİR BULGU YOK

Avukat Emine Şeker, dosyanın şüpheli ölüm kapsamında ele alınması gerektiğini ifade ederek şu açıklamalarda bulundu:

“Her ne kadar Ebru Şimşek’in intihar ettiği söylenmiş ise de soruşturma dosyasında intihar olduğuna dair bir bulgu yok. Aksine, şüpheli bir ölüm söz konusu olmasına rağmen savcılık ısrarla intihar olduğu üzerinde dosyaya devam ediyor. Bugüne kadar herhangi bir kişinin şüpheli olarak ifadesi alınmadı. Komşuların ısrarla intihar olmadığı yönündeki söylemlerini yok sayıp ailenin intihar olduğu yönündeki beyanlarını esas almak da ne yazık ki ölen kişinin kadın olmasıyla ilgili diye düşünüyoruz. Tüm aile fertlerinin sorgulanıp, ‘Acaba bu bir cinayet olabilir mi’ diye araştırmak gerekirken ısrarla ‘intihar olabilir mi’ diye araştırma yapmak çok talihsiz bir durum. Ebru’nun günlükleri ortaya çıktı. Onlar da dosyaya girdi ancak henüz içeriğini bilemiyoruz. En kısa zamanda umarım soruşturma dosyasında gerçeğe ulaşma gayesiyle hareket edilip olayın gerçek yüzü ortaya çıkartılır.”

DAHA FAZLA