İnsan hakları savunucularının ilk duruşması yarın

İnsan hakları savunucularının ilk duruşması yarın

İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz tarihinde 'dijital güvenlik ve stresle baş etme' konulu toplantıları basılarak gözaltına alınan 8'i tutuklu 11 hak savunucusunun ilk duruşması yarın (25 Ekim) görülecek.

İstanbul Büyükada’da 5 Temmuz tarihinde 'dijital güvenlik ve stresle baş etme' konulu toplantıları basılarak gözaltına alınan insan hakları savunucuları hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın (25 Ekim) Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek. 8'i tutuklu 11 hak savunucusu hakkında "Silahlı terör örgütüne yardım etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamaları ile 15'er yıla kadar hapis cezası talebiyle hazırlanan iddianame İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti.

İddianamede yer alan hak savucularının isimleri şu şekilde; Alman vatandaşı insan hakları eğitmeni Peter Frank Steudtner, İsveç vatandaşı insan hakları eğitmeni Ali Ghravi, Helsinki Yurttaşlar Derneği'nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu'ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acu, İnsan Hakları Gündemi Derneği'nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği'nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği'nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der'li aktivist Şeyhmus Özbekli.

EDWARD SNOWDEN'DAN HAK SAVUNUCULARINA DESTEK

ABD’nin dünya çapındaki gizli izleme faaliyetlerini ortaya çıkaran eski Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) yetkilisi Edward Snowden da, yayınladığı video mesaj ile hak savunucularına desteğini duyurdu.

Snowden, Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan videoda hak savunucularına destek çağrısı yaptı. Snowden mesajında şu ifadeleri kullandı: “Ben Edward Snowden. Bu dünyada adil olmayan şeyler var. Ancak böyle kalmak zorunda değil. Uluslararası Af Örgütü, bunu yapmak çok zor iken bana destek oldu. Şimdi onlara destek olma sırası bizde. Uluslararası Af Örgütü'nün Direktörü ve Yönetim Kurulu Başkanı insan haklarını savundukları için cezaevindeler. Yalnız olduğunuz ve en çok ihtiyaç duyduğunuz o anda dış dünyadan destek almanın ne demek olduğunu biliyorum. Bana katılın ve birlikte Türkiye'deki insan hakları savunucularına destek verelim.”