İnşaat sektörü aksıyor: Konutların %82'si kredi ve senetle satıldı

İnşaat sektörü aksıyor: Konutların %82'si kredi ve senetle satıldı

2017 yılının ilk çeyreğinde kredili satışlar yüzde 35 düzeyinde gerçekleşirken, senetli satışlar yüzde 50'ye ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan ‘Sektör Raporu Mayıs 2017’ sonuçlarına göre, yılın ilk çeyreğinde kredili satışlar yüzde 35 düzeyinde gerçekleşirken, senetli satışlar yüzde 50'ye ulaştı.

Raporda, 2017 yılı itibarıyla markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat kullanım oranının yüzde 18’e gerilediği, banka kredisi oranının yüzde 35’e, senet oranının ise yüzde 47’ye yükseldiği bilgisi yer aldı. Senetlerin payının yüzde 50’ye yaklaşmasının önemli bir gelişme olduğu sektörde, riski 'markalı üreticilerin' aldığı vurgulandı. Senetli satışlarda riski banka yerine markalı konut üreticisi üstlenmiş oluyor. 

YAPI RUHSATLARINDA GERİLEME

Dünya Gazetesi'nin aktardığı Mayıs ayı sonuçlarına göre, yılın ilk çeyrek döneminde alınan yapı ruhsatlarında gerileme yaşandığı bilgisinin verildiği raporda, inşaatlarda yeni iş iştahında zayıflama görüldüğü tespitleri yer aldı.

Rapora göre, alınan yapı ruhsatları 2017 yılının ilk üç ayında, bir önceki yıla göre, bina sayısı olarak yüzde 15, yüz ölçümü olarak yüzde 17,2, değer olarak yüzde 3,6 ve daire sayısı olarak yüzde 11,6 oranında azaldı. Yapı ruhsatı verilen binaların 2017 yılı Ocak-Mart ayları toplamında; yapıların toplam yüz ölçümü 45 milyon metrekare iken; bunun 25,4 milyon metrekaresi konut, 10 milyon metrekaresi konut dışı ve 9,6 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı olarak gerçekleşti.

 

DAHA FAZLA