İngiltere’de 'kadınlara özel' vagon önerisi

İngiltere’de 'kadınlara özel' vagon önerisi

Türkiye’de hayata geçirilmeye çalışılan cinsiyetçi pembe trambüs uygulamasının ardından İngiltere’den de benzer bir öneri geldi.

İngiltere'de İşçi Partisi siyasetçilerinden Chris Williamson trenlerde 'kadınlara özel' vagon önerisinde bulundu. Williamson’un bu önerisi tartışma yarattı.

Kadınların tacizden korunması için bu öneriyi getirdiğini söyleyen Williamson, kendi partisinin üyeleri tarafından kadına karşı şiddeti normalleştirme ve ayrımcılığı savunmakla suçlandı. 

Birmingham Yardley Milletvekili Jess Philips, "Feminizmi Suudi Arabistan'dan öğrenmeye çalışıyorsan yanlış yoldasın" ifadelerini kullandı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, parlamentodaki Eşitlik ve Kadın Komitesi üyesi olan Philips, Twitter'da "Kimin hangi vagonda seyahat edebileceğine karar vermek yerine tüm vagonları herkes için güvenli kılabilir miyiz" dedi ve ekledi:

"Kadınların hareketlerini kısıtlamak onları güvenli kılmaz, saldırıları normalleştirir. Sorunun kadınların oturma planları değil saldırganlar olduğu konusunda net olmalıyız."

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, 2015'te İşçi Partisi liderliği için yarışırken kadın vagonlarıyla ilgili kadın örgütlerinin fikrini dinlemek istediğini söylemiş, kadın örgütlerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine bu fikri terk etmişti.