İngiltere 'Paradise Papers'ta adı geçen Kraliçe Elizabeth'i tartışıyor

İngiltere 'Paradise Papers'ta adı geçen Kraliçe Elizabeth'i tartışıyor

Dünyayı sarsan 'Paradise Papers'ta (Cennet Belgeleri) İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in kontrolündeki fonların 'vergi cennetleri'nde off-shore yatırım olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Dünyanın dört bir yanındaki 96 medya kuruluşundan 382 gazeteci tarafından ortaya çıkarılan "Paradise Papers" (Cennet Belgeleri) ile aralarında devlet yöneticilerinin de bulunduğu zengin kişilerin vergi kaçırmak için 'vergi cenneti' olarak adlandırılan bölgelerdeki yatırımları ortaya çıkarıldı. 

Off-shore hizmet sağlayıcıları Appleby ve Asiaciti ile 19 farklı yargı alanındaki kayıtlardan oluşan belgeler, İngiltere Kraliçesi Elizabeth'in kontrolündeki fonlardan 13 milyon doların Cayman Adaları ve Bermuda'da off-shore yatırım olarak kullanıldığını gösterdi. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre, kraliçenin ayrıca Brighthouse'da da küçük yatırımları olduğu görüldü. Brighthouse daha önce 17.5 milyon sterlin borçla batmış, yoksulları sömürmek ve 6 bin kadar insanı işlerinden etmekle suçlanmıştı.

İngiltere'de kraliyet ailesinin varlıklarını yöneten Lancaster Dükalığı'nın söz konusu yatırımları gerçekleştirdiği belirtilirken, kraliyet ailesinin off-shore yatırım yapmış olması, ülkede tartışma başlattı.

[ih2]

Daha önce kraliyet karşıtı açıklamaları ve vergi politikasına ilişkin eleştirileriyle dikkat çeken İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, skandalın ortaya çıkmasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Paradise Papers, 'Başbakana Sorular'da (İngiltere'de Avam Kamarası'nda her çarşamba başbakanın parlamento üyelerinden gelen soruları yanıtladığı program) söylediğimi tekrar kanıtladı: Geri kalanlar için vergi ödemek söz konusu olduğunda, süper zenginler için tek bir kural var." ifadelerini kullandı.