İngiliz şirketten çarpıcı araştırma: IŞİD videoları en çok Türkiye'de izleniyor

İngiliz şirketten çarpıcı araştırma: IŞİD videoları en çok Türkiye'de izleniyor

Londra merkezli faaliet gösteren "Policy Exchange" isimli araştırma şirketi, internet üzerinden yapılan "tıklamalar" sonucu, IŞİD tarafından üretilen propaganda içeriklerinin erişim bölgelerini listeledi.

Yapılan araştırma sonucunda IŞİD'in yayınladığı videoların en fazla izlendiği ülkelerin sırasıyla Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, Suudi Arabistan, Irak ve Avrupa'da en fazla izleme oranına sahip olan ülkenin İngiltere olduğu ortaya çıktı.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nde Martyn Frampton'ın öncülük ettiği araştırmacılar tarafından hazırlanan "Yeni Ağ Savaşı" isimli raporda konuyla ilgili çarpıcı veriler yer alıyor. 

Raporda, IŞİD'in 2000 tane "resmi" video yayınladığı ve bu sayının diğer İslamcı gruplar da eklenince 6000'e kadar ulaşabildiği bilgisi yer alıyor.

Raporda ayrıca bu tür içeriklerin Telegram adlı mesajlaşma programı aracılığıyla ilk önce temel takipçilere gönderildiğini, daha sonra ise sosyal medyaya konulduğunu söylüyor.

Araştırmacılar IŞİD propagandasının tıklama sayısının %40'tan fazlasının Twitter aracılığıyla olduğunu söylerken bu sebepten dolayı cihadçıları bu alanlardan izole etmenin gerekli olduğunu söyledi.

Birçok lider büyük internet şirketlerinden bu tür videoları bulmalarını ve sayfalarından silmelerini istedi.

Raporda IŞİD tarafından paylaşılan içeriklere kimin neden tıkladığı söylenmese de, videoları izlemekten hoşnut olanların yanı sıra takip edenlerden bazıları gazeteci, güvenlik görevlisi, akademisyen veya yalnızca meraklı kişiler olabilir. 

'ENGELLEYİCİ ÇABALAR YETERSİZ'

Eski CIA yöneticisi ve Irak'da Amerika Ordu Komutanlığı yapan David Petraeus, rapora bir önsöz yazdı ve internet radikalliğine karşı harcanan emeklere ilişkin "yetersiz" yorumunu getirdi.

'Cihatçılar İslam dünyasındaki yönetilmeyen veya yeterli anlamda yönetilemeyen alanları istismar etmekte özel bir rahatlık sergilediler. Bunun dışında aynı zamanda sanal alanlarda da büyük, genel olarak yönetilmeyen alanları istismar ediyor, giderek çoğalan teknik alanda bir uzmanlık gösteriyor, medya alanında kısmen kültürlülük ve bunları engellemeye yönelik karşı ataklara da çeviklik gösteriyorlar."

Petraeus geçen hafta Londra metrosundakı patlama hakkında bu tehdidin en güncel kanıtı olduğu görüşünün altını çizdi.   

İnternet devleri bu radikal dinci içeriklerin bastırılması ve engellenmesi için çaba sarf ettiklerini söylerken, Google'da bu olayı tüm insanlık için kritik bir durum olarak gördü. Facebook ve Twitter ise bu tür içerikleri kendi sayfalarında bulundurmamak için çaba sarf ettiklerini ve bunların sayfalarında bulunmalarına engel olunacağını söyledi.

Facebook ayrıca şiddet içeren bu videoların veya görsellerin kataloglanmasını sağlayan bir veritabanı geliştirdi.

Kaynak: Washington Post