'İmam hatip okulu sayısı arttı, öğrenci sayısı azaldı'

'İmam hatip okulu sayısı arttı, öğrenci sayısı azaldı'

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP'nin eğitimi dinselleştirme çabasının merkezinde yer alan imam hatip okullarının sayısının son dönemde rekor düzeyde arttığını ancak bu okullara giden öğrenci sayısının son 2 yılda yüzde 9,34 oranında azaldığını açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) yönelik verdiği soru önergesine bakanlıktan gelen yanıtta yer alan istatistiki verilerden bir rapor hazırladı. 

İMAM HATİP OKULU SAYISI ARTTI, ÖĞRENCİ SAYISI DÜŞTÜ

Cumhuriyet'in haberine göre, CHP'li Altay'ın raporunda, imam hatip lisesi sayısının 2006-2015 yılları arasında 3,2 katına, öğrenci sayısının da 4,6 katına çıktığı bilgisi yer aldı. Ancak rapora göre. imam hatip lisesi sayısı son iki yılda da yüzde 26,36 artarak 2017-2018 öğretim yılında 1452'ye yükselirken, bu okullara giden öğrencisi sayısı yüzde 9,34 oranında azaldı.

"AZALIŞ, İMAM HATİPLERİN AKADEMİK BAŞARISI İLE DOĞRUDAN İLİNTİLİ"

Raporunda imam hatip okuluna giden öğrenci sayısındaki azalmayı değerlendiren Altay, şu ifadeleri kullandı:

Bu azalış imam hatip liselerinin akademik anlamda başarısının düşüklüğü ile doğrudan ilintilidir. 2017 LYS lise türlerine göre TM (Türkçe-Matematik) puanı ortalamalarına bakıldığında fen lisesi öğrencilerinin 340, sosyal bilimler lisesi 318, özel lise 241, Anadolu lisesi 234, Sağlık meslek lisesi 199, imam hatip lisesi öğrencilerinin ise 180 ortalama puan aldıkları ortaya çıkmıştır. Bir diğer neden ise dini eğitim diye çıkılan yolda eğitim dinselleştirilmiş, görüleceği üzere toplum bunu reddetmiştir. Bu durum; sosyologlara araştırma konusu, AKP'ye ise ders olmalıdır.

"NORMAL OKULLAR DAHA KALABALIK"

Raporunda, imam hatip okullarına göre diğer okullarda öğrenci yoğunluğunun oldukça yüksek olduğuna vurgu yapan Altay, şunları söyledi:

Anadolu imam hatip lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarında okul başına 181 öğrenci düşerken, ortaokullarda ise 309 öğrenci düşmektedir. Sonuç olarak normal ortaokulların Anadolu İmam Hatip Lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarından yüzde 70 daha kalabalık olduğu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, Anadolu Liselerinin Anadolu İmam Hatip Liselerinden yüzde 51.28 oranında daha kalabalık olduğu sonucuna ulaşılmaktadır.

DAHA FAZLA