İlerici Kadınlar Meclisi'nden Diyanet'in fetvasına yanıt

İlerici Kadınlar Meclisi'nden Diyanet'in fetvasına yanıt

İnternet sitesinde 9 yaşındaki kız çocuklarının evlenebileceğini ve gebe kalabileceğini söyleyen Diyanet’e İlerici Kadınlar Meclisi’nden yanıt geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Internet sitesinde yer alan ve çocuğa cinsel istismarı onaylayan tanımlamaya dönük tepkiler dinmiyor.

İleri Kadınlar Meclisi tarafından “Kadın ve çocuk düşmanı Diyanet İşleri Başkanlığı derhal kapatılmalıdır!” Başlıklı bir açıklamama yapıldı.

‘AÇIKLAMALAR MÜNFERİT DEĞİL’

Açıklamada şunlar dendi:

“Dokuz yaşındaki kız çocuğunun evlenebileceğini, hamile kalabileceğini söyleyen Diyanet, gelen tepkiler üzerine sayfayı kapatmıştır. Ancak bizim diyanet ile hesabımız kapanmadı! Çocuk istismarı, dini fetvalarla meşrulaştırılamaz.  Diyanet, toplumsal yaşamda gericiliği üreten ama özellikle kadın ve çocukların yaşamlarına müdahale eden önemli bir aktör haline gelmiştir; fetvaları, açıklamaları münferit değildir. Babanın kızına şehvet duymasının haram olmadığı, erkeklerin telefon, faks, elektronik posta ile eşlerinden boşanabileceği, el ele dolaşmanın uygun olmadığını, kadınların kaşlarını almaması gibi kadın düşmanı açıklamalar hala hafızamızdadır.

‘LAİKLİĞİ HİÇE SAYANLARI UYARIYORUZ’

Haberlere dönük Diyanet’ten yapılan açıklamalar ise medeni kanuna değil İslam Hukuku’na dayanmaktadır. 9 yaşında çocukla evlenmek suçtur, bunu yapanlar yargılanır, diyemiyorlar. Yine aynı şekilde hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ Diyanet’in fetva verirken İslam Kanunlarına dayanmasının normal olduğunu, verilen tepkilerin ise dini konularda vatandaşın danıştığı ve bir güven müessesesi olan Diyanet’i yıpratmak için olduğunu söylüyor.  

Laikliği hiçe sayanları uyarıyoruz!

Çocuk istismarını dini fetvalarla meşrulaştıran, kadın düşmanlığını üreten bir kuruma Eğitim Bakanlığı, Aile Bakanlığı ile protokol yaptıramazsınız!

Medeni kanun ile çelişen fetvalar veren, topluma bu konuda kanaat önderi yapmaya çalıştığınız bir kuruma resmi nikâh yetkisi veremezsiniz!

Biz yaratmaya çalıştığınız karanlığa teslim olmayacağız ama siz isteseniz de istemeseniz de laikliğe uyacaksınız!”

DAHA FAZLA