İlahiyatçı Hayrettin Karaman’dan ‘Baldız’ fetvası

İlahiyatçı Hayrettin Karaman’dan ‘Baldız’ fetvası

Ziraat Katılım Bankası’nın yönetim kurulu üyesi olan yazar ve ilahiyatçı Hayrettin Karaman, görücü usulü olarak kız istemeye giden bir kişinin, abladan vazgeçip kız kardeşine de talip olabileceğini savundu. 

Karaman, karısı ölen ya da boşanmış olan bir erkeğin de, baldızı ile evlenebileceğini öne sürdü.

İlahiyatçı Hayrettin Karaman, kendisine yöneltilen, “Bir görücü meselesi oldu, önce ablam için geldiler, daha sonra aynı kişi benim için geldi. İslami açıdan bir problem olur mu?” sorusunu kendisine ait web sayfasından yanıtladı ve ‘'Problem olmaz, Ablanızı isteyip bu olmazsa, sizi isteyebilir'' dedi.

Sözcü'den Ali Ekber Ertürk'ün haberne göre, Karaman şu yanıtı verdi:

“Ablanızı isteyip bu olmayınca, onunla evlenemeyeceği ortaya çıkınca, sizi isteyebilir. Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle -ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile evlenmek caizdir.

Vaktiyle ablanızla evlenmiş bir kimse bile -o ölünce veya boşanınca- sizinle evlenebiliyorsa, ablanızı istemiş, fakat onunla evlenmemiş birinin sizi istemesinde ve evlenmenizde elbette bir sakınca olmaz.”

Karaman daha önce de sigara içen kadınlar hakkında "(...)Sanki farklı olanlara şunu diyor: “Siz benim başımı örttüğüme bakmayın, benden ümidinizi kesmeyin, sizinle paylaşacağım daha çok şeyim var” ifadelerini kullanmıştı.