İktidara sosyalistler geldi

İktidara sosyalistler geldi

Rüşvet ve yolsuzluk hükümet düşürdü. Sosyalist İşçi Partisi Başkanı, Başbakan oldu.

İspanya’da hükümetteki Halk Partisi yöneticileri hakkındaki rüşvet ve yolsuzluk skandalı etkisini gösterdi. Ana muhalefette bulunan Sosyalist İşçi Partisi’nin verdiği gensoru önergesine altı parti destek verdi.
Oylamada 180 milletvekili gensorunun kabulü yönünde oy kullanırken, 169 kişi karşı oy kullandı ancak bu Başbakan Rajoy hükümetini kurtarmaya yetmedi. İspanya’da 350 üyeli Meclis’ten en az 176 güvensizlik oyu çıkması iktidarın devrilmesine yetiyor.

SOSYALİT LİDER SANCHEZ BAŞBAKAN OLDU

Parlamentodati oylamada güven oyu alamayan Başbakan Rajoy hükümeti düştü. Başbakanlığa sosyalist lider Sanchez getirildi.
Perşembe günü Bask Milliyetçi Partisi’nin de önergeye destek vereceğini açıklamasıyla, gensorunun kabul edilmesi neredeyse kesinleşmişti. Rajoy hükümeti, geçen yıl bağımsızlık oylamasına giden Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Puigdemont ve bakanlar hakkında tutuklama kararı çıkarmış, yönetim yetkilerini de merkeze bağlamıştı. Geçtiğimiz günlerde yapılan seçimi kazanan yeni Başkan Quim Torra’nın kabinesinde bulunan Puigdemont ve bazı isimleri ise reddetmişti.

Gensoru önergesi, yolsuzluğa karışan iktidardaki Halk Partisi’nin bazı üst düzey yöneticileri 1990 ile 2005 yılları arasında rüşvet almakla suçlanıyordu. Yeni Yaşam gazetesinin haberine göre Halk Partisi’nin uzun süre mali sekreterliğini yapan Luis Barcenas rüşvet aldığını kabul etmişti.