İktidar-MHP ittifakı: ‘MHP’nin baraj talebi kabul edilmedi, pusulaya ‘ittifak’ sütunu eklendi’

İktidar-MHP ittifakı: ‘MHP’nin baraj talebi kabul edilmedi, pusulaya ‘ittifak’ sütunu eklendi’

Mutabakata varıldığı belirtilen iktidar-MHP ittifakının detayları belli oluyor.

AKP ve MHP arasında çok öncelerden başlayan ittifak görüşmelerinde mutabakata varıldığı belirtiliyor.

Hükümete yakın medya organlarında görüşmelerde ‘ilkesel olarak’ anlaşıldığı yazılırken, Saray ve Bahçeli arasındaki başkanlık ittifakının detaylarına ilişkin de yandaşlar yazıp çizmeye başladı.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugün yayınlanan “İttifak böyle olacak” başlıklı köşe yazısında, mutabakata varıldığını yazdı.

Yazıda, seçim barajının yüzde 10 olarak kalmasının MHP’ye kabul ettirildiği ifade edilirken, seçim pusulalarında “ittifak” adlı bölümünün yer alacağı ve söz konusu ittifakın yerel seçimleri kapsamayacağı belirtildi.

MHP’NİN SEÇİM BARAJI İSTEĞİ KABUL EDİLMEDİ

Bahçeli, “Türkiye için çok ağır” diyerek % 10 seçim barajının düşürülmesini istemişti. Fakat Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya’nın ittifaka ilişkin yazısında Bahçeli’nin bu talebinin kabul edilmediği kaydedildi.

Sarıkaya’nın ittifaka ilişkin yazısında dikkat çıkan kısımlar şöyle:

“- Cumhurbaşkanı adayı olmak için gerekli 100 bin imza noter yerine seçim kurulu tarafından toplanacak.

- %10 seçim barajı korunacak.

- İttifak için birleşik oy pusulasında “ittifak” adıyla bir sütun bulunacak. İttifaka giren 3 partinin de ayrı hanelerde kendi logoları ve parti isimleri altında milletvekili aday listesi olacak. Oylar birlikte sayılacak.

[ih2]

NİSPİ TEMSİL SİSTEMİ UYGULANACAK

- Siyasi partilerin çıkaracağı milletvekili sayısıyla birlikte ittifakın toplam aldığı oylara düşen milletvekili dağılımın hesaplanmasında da 1961’den bu yana her seçimde uygulanan, "D’Hondt" veya "nispi temsil" diye adlandırılan sistem uygulanacak. Örneğin, toplam oyları % 10 barajını aşan bir ittifakın, seçim bölgesindeki oyları toplamı 101 bin, ittifaka düşen milletvekili sayısı 7, oy dağılımı da A: 61 bin, B: 25 bin, C: 15 bin olsun. İttifak partilerinin oyları 7 milletvekiline ulaşana kadar 1, 2, 3, 4...’e sıralı bölünecek; A: 4, B: 2, C: 1 milletvekili kazanacak.

İTTİFAK YEREL SEÇİMİ KAPSAMAYACAK

- Baraj inmediği için dar veya daraltılmış bölge sistemine de geçilmeyecek.

- İttifak yerel seçimi kapsamayacak.

BAHÇELİ İÇİN Mİ?: CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARINI ARTTIRABİLECEK

- Cumhurbaşkanlığı yapılanmasında siyasi hukuki, ekonomik-idari ve teknik olmak üzere 3 yardımcı hedeflenirken, sayının artırılması yetkisi Cumhurbaşkanı’na bırakıldı.