İki yeni KHK yayınlandı: 2 bin 766 kişi ihraç edildi!

İki yeni KHK yayınlandı: 2 bin 766 kişi ihraç edildi!

OHAL kapsamında iki yeni KHK daha resmi gazetede yayınlandı. Yayınlanan KHK'lar ile 2 bin 766 kişi kamudan ihraç edildi.

İleri Haber

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Bakanlar Kurulu tarafından hazırlanan 695 ve 696 sayılı iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK); Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yayınlanan KHK'lar ile birlikte 2 bin 766 kişi kamudan ihraç edilirken, daha önce ihraç edilen 117 kişi göreve iade edildi. 7 dernek, 7 vakıf, 2 gazete ve bir şirket kapatıldı.

BARIŞ AKADEMİSYENLERİNE İHRAÇ

105 öğretim üyesi, 50 üniversite personeli ihraç edildi. Dicle Üniversitesi'nde barış bildirisi imzacısı akademisyenler Düzgün Uğur, Erhan Ünlü, Hümeyra Yılmaz, Romedi Çelik, Eda Aslı Şeran, Aslı Aydemir ihraç edildi. 

SEMİH ÖZAKÇA'NIN HOCASI İHRAÇ EDİLDİ

Semih Özakça'yı ziyaret ettiği gerekçesiyle açığa alınan, Özakça’nın Sinop Üniversitesi Eğitim Fakültesinden hocası Yrd. Doç. Dr. İrfan Mukul da ihraç edilen isimler arasında.

İhraç edilenler arasında Munzur Üniversitesi'nden araştırma görevlisi Eğitim-Sen'li Eren Özel de bulunuyor. Özel'in ihraç edilmesi hakkında Twitter'dan açıklama yapan akademisyen Candan Badem, "Eren Özel rektör Ubeyde İpek'e herkesin içinde soru sorduğu için ihraç edildi. Bu rektör beni örnek gösterip hocalara 'bana muhalefet eden gider ayağınızı denk alın' diyen rektör. Ubeyde Ipek bir yıl önce Araş. Gör. Dr. Eren Özel'in Yrd. Doç. kadrosunu keyfi biçimde iptal etmişti. Oysa doktorasını bitiren her araştırma görevlisine kadro vereceğim demişti" diye yazdı.

'BU İHRACI ONUR NİŞANI OLARAK TAŞIYACAĞIM'

Eren Özel ise ihraç sonrası yaptığı açıklamada, "Munzur Üniversitesi rektörüne, onurlu akademisyenlerden biri olduğumu resmi bir kararla duyurduğu için teşekkür ederim! Bu ihracı bir onur nişanı olarak hep taşıyacağım" dedi.

KARA, DENİZ VE HAVA KUVVETLERİNDEN 637 İHRAÇ

695 sayılı KHK ile 155'i Kara, 155'i Deniz, 327'si Hava Kuvvetleri Komutanlığından olmak üzere TSK'dan 637 personel ihraç edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 341 kişi, Adalet Başkanlığı'ndan 245 kişi, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan 350, belediyelerden 169 kişi ihraç edildi.

TAŞERON DÜZENLEMESİ

KHK ile taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçmesi, 4 Aralık 2017 itibarıyla çalıştırılmakta olanları kapsayacak.

696 sayılı KHK'ya göre taşeron işçilerin kadroya alınması için  işçilerin haklarından feragat etmesi, yazılı başvuruda bulunması ve sözlü/yazılı ya da uygulamalı sınava girmeleri öngörülüyor. Sınavda başarılı olanların kadroya geçirilmesine ilişkin süreç 90 gün içinde sonuçlandırılacak.

Taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçebilmesinde, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak şartı yer alacak.

'TEK TİP' DAYATMASI

696 sayılı KHK'ya göre, 5275 sayılı "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"a eklenen maddeyle, "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar" nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar, duruşmalara badem kurusu ve gri renginde tulum giyerek getirilecek.

[ih2]

KİMLERİ KAPSIYOR?

Eklenen madde ile, "Cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs" ile "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs", "Cumhurbaşkanına suikast ve fiili saldırı" suçlarından hükümlü ve tutuklu olanlar badem kurusu renginde tulum giyecek.

"Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan", "Devletin güvenliğine karşı suçlar" ile "Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar" nedeniyle "örgüt kurma, suç için anlaşma ve örgüte silah sağlama" suçlarından tutuklu ve hükümlüler ise duruşmalarda gri renkli tulum giyecek.