İki şirketin işçileri birleşerek iş bıraktı, yıllardır gasp edilen haklar 1 günde alındı!

İki şirketin işçileri birleşerek iş bıraktı, yıllardır gasp edilen haklar 1 günde alındı!

Mersin Uluslararası Limanı’nda iki taşeron taşıma firma işçileri birleşerek, yıllardır gasp edilen haklarını 1 günlük iş bırakma eylemiyle kabul ettirdi. İleri’ye konuşan liman işçisi, “Ekmeği ve onuru için mücadele edenler hiçbir zaman yenilmezler” diyerek üretimden gelen gücün ve dayanışmanın önemine vurgu yaptı.

Twitter: @Meryem_Yildrim / Mail: [email protected]

Mersin Uluslararası Limanı’nda (Mersin International Port – MIP) taşıma ve yükleme işi yapan iki taşeron firmada çalışan 200 işçi ortak talepleri etrafında birleşerek, yıllardır işveren tarafından gasp edilen hakları işçi iş bıraktı.

Bugün de sürdürülmesi planlanan iş bırakma eyleminin ikinci gününde, taşeron firmalar işçilerin taleplerini kabul ettiğini açıkladı. İşçiler yıllardır gasp edilen, çocuk parası yardımı ve konteyner başına ücret zammı taleplerini bir buçuk gün süren iş bırakma eylemiyle işverenleri masaya oturtarak kabul ettirdi.

ÜRETİMİ DURDURAN İŞÇİLERE DİĞER FİRMA DA KATILDI!

Özgüneş Taşımacılık adlı yükleme işi yapan taşeron firma işçileri dün yıllardır gasp edilen hakları için iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. Peki işçilerin talepleri neydi? Göz atalım;

- Konteyner başına 10 TL zam

- Çocuk yardımı

- Asgari ücret olarak gösterilen (1400) fakat maaş hesaba yatırıldıktan sonra hukuksuz bir biçimde 400 TL’si işçiden geri alınan ücretin gasp edilmeden tam yatırılması.

LİMANDAKİ İŞVERENLER İŞÇİLERLE GÖRÜŞME TALEP ETTİ

Haklarını isteyen Özgüneş Taşımacılık adlı taşeron firma işçileri işverenle görüşerek taleplerini iletti. İşverenin kendilerini muhatap almayarak iş yerinden ayrılmasına tepki gösteren 100 işçi bunun üzerine dün üretimi durdurdu.

Özgüneş Taşımacılık işçilerinin hakları için iş bırakma eylemine destek veren Liman Deniz Hizmetleri (LDH) adlı yükleme işlerini yapan taşeron firmaya bağlı 100 işçi de direnişe katıldı.

Üretimi durduran işçi sayısının 200’e çıkmasının üzerinden 2 saat geçtikten hemen sonra Mersin Uluslararası Limanı işverenleri ve güvenlik amirleri işçilerden görüşme talep etti.

İŞÇİLER BİRLEŞTİ, 2 SAATLİK DİRENİŞLE TALEPLER KABUL EDİLDİ!

İşverenleri masaya oturtmak zorunda bırakan işçiler, taleplerini kabul ettirdiler.

Buna göre işçiler; konteynerde 10 TL zam ücreti, çocuk yardımı, asgari geçim indirimi taleplerini işveren tarafına kabul ettirerek, iş bırakma eylemini sonlandırdı. İşçiler, Liman İş Sendikası’nda örgütlenme ve ücretlerinin net 1400TL yatması konusundaki talepleri için ise eylemlerinin süreceğinin altını çizdi.

‘NE OLURSA OLSUN, ARTIK VAZGEÇMEYELİM DEDİK’

İki firmanın işçilerinin birleşmesinin üzerinden 2 saat geçmesinin ardından eylemin kazanımla sonuçlanmasını Özgüneş Taşımacılık işçisi İleri Haber’e değerlendirdi.

Direnişçi işçi Ö.Ş., “LDH ve Özgüneş işçilerinin birlik olmasıyla beraber, yıllardır istediğimiz haklarımız kabul edildi. Yıllardır zam istiyorduk, özellikle çocuk yardımını istiyorduk hiçbir zaman karşılığını alamıyorduk. Söz veriyorlardı ama somuta dökülmüyordu. Sonra işveren hemen işçi çıkarıyordu, işçiler de korkup geri çekiliyordu” dedi.

“Bu sefer çok sert adımlar attık, ‘ne olursa olsun artık, vazgeçmeyelim’ dedik” ifadelerini kullanan Ö.Ş., söz konusu iş bırakma eyleminin kendilerine hem maddi hem de manevi olarak kazandırdığını söyledi.

LİMAN İŞÇİSİNDEN SINIFA ÇAĞRI

Sınıfsal bir çağrı yapmak istediğini ifade eden Ö.Ş., sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ekmeği ve onuru için mücadele edenler asla yenilmezler!”