IKBY'nin bağımsızlık referandumu: Oy verme işlemi başladı

IKBY'nin bağımsızlık referandumu: Oy verme işlemi başladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bağımsızlık referandumunu bugün gerçekleştiriliyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yapılacak bağımsızlık referandumu için halk, bugün sandık başına gidiyor. Seçmenler, Erbil saatiyle 08.00- 18.00 saatleri arasında oy kullanabilecek.

Bağımsızlık referandumu, Erbil, Süleymaniye, Duhok, Kerkük, Halepçe, Selahaddin'in Tuzhurmatu ilçesi, Diyala'nın Hanekin ilçesi, Mendeli, Celevla ve Karatepe kasabaları ile Musul’un Şengal, Mahmur, Tılkeyf, Hemdaniye, Şeyhan ilçeleri ve  Zummar, Rabia, Nemrud ve Bertille kasabalarında gerçekleştirilecek.

5 MİLYON 200 BİN SEÇMEN

Rudaw'ın aktardığına göre, Yüksek Seçim ve Referandum Komisyonu, tartışmalı bölgeler dahil olmak üzere referanduma katılması beklenen seçmen sayısını 5 milyon 200 bin olarak açıkladı.

Seçmenlerin illere göre dağılımı ise şu şekilde;

Erbil'de 1 milyon 200 bin,

Süleymaniye'de 1 milyon 280 bin,

Kerkük'te 750 bin,

Duhok'ta 800 bin,

Musul’da 750 bin

Diğer yerlerde ise yaklaşık 420 bin civarında.

BARZANİ OY KULLANDI

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Erbil' in Selahaddin ilçesi'nde 2 nolu Seçim merkezinde oyunu kullandı. 

Barzani den sonra oğlu Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de aynı sandığa gelerek  oy kullandı. Barzani ve oğlu gazetecilere  herhangi bir açıklama yapmadan seçim merkezinden ayrıldı.

"DİYALOG DEVAM EDECEK"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, dün yaptığı son açıklamasında, bağımsızlık referandumunun yapılacağını tekrarladı.

Barzani, Referandum sınırların belirlenmesi değildir. Bağdat ile diyalog ve müzakere devam edecek" dedi.

“SONUÇLARI TANIMAYACAĞIZ”

Irak Başbakanı Haydar badi ise "Referandum sonuçlarını tanımayacağız. Irak'ın birliğini ve vatandaşların güvenliğini korumak için gereken adımları atacağız" dedi.

İRAN HAVA SAHASINI KAPATTI

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) kalkan tüm uçaklar için hava sahasını kapattı.

Kararın Irak hükümetinin isteği üzerine alındığı bildiren İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sözcüsü Keyvan Husrevi, açıklamasında "İran'dan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan bölgesine doğru uçuşlar durdurulmuştur" ifadelerini kullandı. 

[ih2]

DIŞİŞLERİ: YOK HÜKMÜNDE

Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılacak referanduma ilişkin bir açıklama yapıldı. Referandumun 'yok hükmünde' ifade edildiği açıklamada, "IKBY’de bugün (25 Eylül) düzenlenen referandum sonuçları bakımından yok hükmündedir. Gerek uluslarası hukuk, gerek Irak anayasası bakımından her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz.

Türkiye’nin ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen referanduma gitmekte ısrar eden ve sadece Irak'ın değil tüm bölgenin barış ve istikrarını tehlikeye atan IKB Yönetiminin bu sağduyudan uzak teşebbüsünü esefle karşılıyoruz" denildi.

KERKÜK'TE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kerkük Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bu gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.