İdlib'de cihatçı lider el-Muhaysini, Tahrir el-Şam'dan ayrıldığını duyurdu

İdlib'de cihatçı lider el-Muhaysini, Tahrir el-Şam'dan ayrıldığını duyurdu

Suriye'nin İdlib bölgesinde etkili olan Tahrir el-Şam'ın dini ve askeri lideri Abdullah el-Muhaysini, örgütten ayrıldığını duyurdu.

Suriye'nin İdlib kentinde el-Nusra öncülüğünde bazı cihatçı örgütlerin bir araya gelmesiyle kurulan Tahrir el-Şam'ın dini ve askeri lideri Abdullah el-Muhaysini ile örgütün bir diğer üst düzey ismi Muslih el-Ulyani, birlikten ayrıldıklarını duyurdu. Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, örgütün iki üst düzey isminin ayrılmasında, sızdırılan ses kayıtlarının ve bölgede etkili olan bir diğer örgüt Ahrar el-Şam ile yaşanan çatışmaların neden olduğu belirtiliyor. 

Pazartesi günü sızdırılan ses kayıtları, Tahrir el-Şam'ın liderleri arasındaki çekişmeyi ortaya koymuştu. Saha komutanları arasındaki tartışmaların yer aldığı ses kayıtlarına, bir saha komutanının el-Muhaysini'yi tutuklamayı talep etmesi yansımıştı. El-Muhaysini'nin ses kayıtlarının ortaya çıkmasının hemen ardından örgütten ayrıldığını ilan etmesi dikkat çekti. 

Öte yandan örgütteki parçalanmada bir diğer faktörün de Ahrar el-Şam ile yaşanan çatışmaların olduğu belirtiliyor. AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve TSK'nın 'Fırat Kalkanı Harekatı'nda da yer alan Ahrar el-Şam ile Tahrir el-Şam arasında uzun bir süre boyunca aralıklarla çatışmalar yaşanıyor. Son olarak temmuz ayında yaşanan çatışmalarda kent içerisindeki mevzilerini kaybeden Ahrar el-Şam, kentin dışına itilmişti.