İBB, Küçüksu Mesiresi'ne otopark için asfalt döktü, sonra 'vazgeçtik' dedi!

İBB, Küçüksu Mesiresi'ne otopark için asfalt döktü, sonra 'vazgeçtik' dedi!

Beykoz'daki tarihi Küçüksu Mesiresi’ndeki bir alana İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından otopark için asfalt döküldü. İBB yetkilileri gelen tepkiler üzerine otopark uygulamasından vazgeçtiklerini açıkladı.

İstanbul'un Beykoz ilçesindeki tarihi Küçüksu Mesire'nin bir kısmı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından asfalt dökülerek otpark yapıldı. İBB kuruluşu İSPARK, özellikle hafta sonu yoğunluğu nedeni ile yapılan "geçici parklanmadan" vazgeçtiklerini açıkladı ancak mesire alanının ortasına dökülen asfalt öylece kaldı. 

İSPARK: VAZGEÇTİK

İSPARK tarafından gelen tepkiler üzerine yapılan açıklamada, "Sabancı Öğretmenevi karşısında bulunan alana İSPARK geçici olarak zorunluluktan kısa süreli parklanma yaptırmıştır. Sabancı Öğretmenevi’nde özellikle haftasonları yapılan düğünlerde büyük bir parklanma sorunu yaşandığı için bu alan zorunlu olarak ve geçici olmak kaydıyla kullanılmıştır. Ancak İSPARK bu alanı tamamen parklanmaya kapatmış ve araçlardan arındırmıştır" ifadelerine yer verdi.  

"BURASI BİR YAŞAM ALANIYDI, YOK EDİLDİ"

İBB'nin uygulamasına tepki gösteren Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği Başkan Yardımcısı Selçuk Yılmazer, “Burası yeşil bir zemindi, kapkara oldu. Sit alanı olan çivi çakılmayacak bir yere kamyonlar, dozerlerle geldiler. Tonlarca asfaltı doldurup sıkıştırıp otopark yapma amacıyla tahminen 10 dönüm alanını daha yok ettiler. Burayı kullanmayacağız deyip tabelaları da söktüler. Burası nasıl eski haline gelecek bilemiyoruz” dedi.

Çayırda bisiklete binmek için beklerken çekilen çocukluk fotoğraflarını gösteren Yılmazer, “Buranın mısırı çok meşhurdu, alana mısır kazanları kurulurdu. İnsanlar mısır yer, dolaşır, lunaparka gider, bisiklet kiralardı. Burası insanların ailecek gelip günlerini geçirebildikleri bir yaşam alanıydı, yok edildi” dedi. 

"TÜRKİYE'DE ÇİM SAHA YOKKEN, FENERBAHÇE BURADA İDMAN YAPARDI"

DHA'ya konuşan Anadoluhisarı’nın sakin Mehmet Basri Balık, Küçüksu’nun yemyeşil olduğu günleri anlatarak, “Burada Anadoluhisarı İdman Yurdu kulübünün futbol sahası vardı. Kışın büyüyen otlar, ‘kulübe gelir olsun’ diye biçilirdi. İnsanlar üzerinde top oynardı. Hatta Türkiye’de çim saha yokken, Fenerbahçe Avrupa’ya deplasmana gideceği zaman Küçüksu çayırında idman yapardı” ifadelerini kullandı. 

KÜÇÜKSU MESİRESİ NASIL BU HALE GELDİ?

Osmanlı’dan günümüze ulaşan Küçüksu Mesiresi, bugün her ne kadar atıl ve izbe olsa da, bir zamanlar sosyal hayatın en canlı olduğu eğlence mekanlarından biriydi. Eski günlerine tanıklık edenlerin halen sıra sıra dizilen mısırcılarıyla, uçurtmalarıyla, bisikletleriyle hatırladıkladıkları Küçüksu Mesiresi'sinin hemen yanı başında Göksu deresi, ilerisinde ise Anadolu Hisarı bulunuyor.  

Yaklaşık 100 bin metrekare büyüklüğündeki alanın tahribatı yıllar öncesine dayanıyor. Önce 1. ve 2. köprünün yapımında şantiye alanı olarak kullanılan mesire alanı, 2000’li yıllara gelindiğinde İSKİ şantiyesi ve İETT otobüs terminali oldu, bir süre hayvan pazarı olarak da kullanıldı. Halen ağaçların olduğu bir kısım olsa da, genel olarak yeşil alan dokusu bozuldu.

Alanın bir kısmı, özellikle haftasonları Boğaz kenarındaki kafe ve restoranlara gelen nüfusun ihtiyacını karşılamak üzere İSPARK tarafından otopark olarak kullanılmaya başlandı. Ancak İstanbul 4. İdare Mahkemesi, 2014 yılında İSPARK’a tahsis yönündeki kararını iptal etti, Danıştay da bu kararı onadı.

DAHA FAZLA