İBB Danıştay'ı by pass etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, daha önce yenileme alanı ilan edilen Perşembe Pazarı için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay'ı by pass ederek, yenileme alanını genişletti. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu üyesi Mücella Yapıcı, İBB Meclisi'nin bu kararla açtıkları davayı kadük hale getirdiğini belirtti.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Beyoğlu'nda 1992 yılında kentsel sit alanı ilan edilen Perşembe Pazarı için İBB Meclisi, Danıştay''ın yenilme alanı kararı için verdiği yürütmeyi durdurma kararını by pass etti. AKP'li üyelerin oylarıyla geçen karara göre tarihi Perşembe Pazarı'nda "yenileme alanı" genişlerken, yeni projede konaklama tesisleri ve oteller yapılacak. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden Mücella Yapıcı ise Bakanlar Kurulu tarafından ilan edilen yenileme alanı kararına karşı açtıkları davanın bu kararla kadük hale getirildiğini belirtti.

 İSTANBUL'UN BİN YILLIK TİCARET MERKEZİ

Büyükşehir Meclisi Eylül ayı oturumlarında kabul edilen teklifle ilgili konuşan CHP İBB Meclis üyesi Esin Hacıalioğlu, daha önce bulunan yenileme alanına ek 768 tane ilave parselin daha dahil edildiğini vurguladı. Haliçport ve Galataport projelerinin arasında kalan alanın İstanbul'un bin yıllık ticaret merkezi olduğunu belirten Hacıalioğlu şunları söyledi:

"Yenileme alanlarına baktığımızda şimdiye kadar İstanbul’da birçok yaşam alanının yok edildiğini görüyoruz.Yargı süreci sürerken yenileme alanı da genişletilmiş durumda. Hazır Galatport da varken buraya otel yapalım demişsiniz. Böyle bir alanda böyle bir düzenleme yapılması İstanbul halkıyla dalga geçmektir."

1992 YILINDAN BU YANA KENTSEL SİT ALANI

Perşembe Pazarı 1992 yılından bu yana kentsel sit alanı oldu. Daha sonra Perşembe Pazarı, Beyoğlu imar planlarından koparıldı.

Konuya ilişkin konuşan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi yöneticilerinden Mücella Yapıcı süreci şöyle özetledi:

"Perşembe Pazarı'nın Beyoğlu İmar Planı'ndan koparılmasınan sonra Perşembe Pazarı 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım imar planı yapıldı. Bu plan 2012’de onaylandı daha sonra iptal edildi. Daha sonra bu alanı Bakanlar Kurulu kararıyla 2010 yılında yenileme alanı ilan ettiler. Biz bu kararı yargıya götürdük. İstanbul 4. İdare Mahkemesi davayı reddetti. Biz Danıştay'a götürdük. Danıştay, daha geçen yıl bu konuda yürütmenin durdurulmasına karar verdi. İşlemler durduruldu."

DAVAMIZI KADÜK HALE GETİRDİLER

Yapıcı, alanla ilgili yürütmeyi durdurma kararı olduğunu, ancak yargı kararının dinlenmediğini belirterek "kültür varlıkları yıpranıyor, tarihi yapı çöküyor' bahanesiyle yeni proje yapıldığını vurguladı. Yapıcı, İBB Meclisi'nin aldığı kararın "Yürütmeyi durdurma kararını by pass etmek" anlamına geldiğini belirterek  "yenileme alanını revize ederek açtığımız davayı kadük hale getirmiş olacaklar" dedi.
 

DAHA FAZLA