İbadi: Bazı ülkeler bölgesel çıkarları için teröristleri araç olarak kullanıyor

İbadi: Bazı ülkeler bölgesel çıkarları için teröristleri araç olarak kullanıyor

Irak Başbakanı İbadi, ABD'de yaptığı konuşmada, "Azalarak da olsa IŞİD hala kendine eleman ve fon bulabiliyor. Bazı ülkeler de bölgesel çıkarları için teröristleri araç olarak kullanıyor" dedi. 

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'yi ağırladı. 

TRUMP: IRAK'TAN AYRILMAMALIYDIK

Görüşmeye ilişkin ABD medyasında yer alan haberlere göre, Trump'ın ABD ordusunun 2011 yılında Irak'tan çekilme kararının yanlış olduğu yönündeki eleştirilerini yineleyerek, "Kesinlikle ayrılmamalıydık. Orada bir güç boşluğu oluştu ve sonrasında ne olduğunu gördük" ifadelerini kullandığı bildirildi.

Görüşmede ayrıca Trump'ın IŞİD'e karşı mücadeledeki rolü sebebiyle İbadi'ye teşekkür ettiği, İbadi'nin ise Irak'ın vize yasağı uygulanacak ülkeler listesinden çıkarılması nedeniyle Trump'a teşekkür ettiği belirtildi. 

"TRUMP BİZE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEK"

İbadi, Trump ile yaptığı görüşmenin ardından ABD Barış Enstitüsü'nde düzenlenen bir etkinlikte konuşma gerçekleştirdi.

İbadi burada yaptığı konuşmada, "Trump yönetimi yaptıklarımızı görüyor ve takdir ediyor. Bize destek vermeye devam edecekler. Terörle mücadele Görevini tamamlamamız noktasında artan bir destek sağlanacağının güvencesi verildi" diye konuştu.

ABD'nin IŞİD'e karşı stratejisinin sadece askeri bir planlama olmadığını söyleyen İbadi, "ABD kamuoyunun dışarıya çok sayıda asker gönderilmesini istediğini sanmıyorum. IŞİD ile mücadele için bir plan var, ben görmedim ama IŞİD'i ortadan kaldırmak için bizim bölgesel bir planımız olmalı." değerlendirmesini yaptı.

"BAZI ÜLKELER BÖLGESEL ÇIKARLARI İÇİN TERÖRİSTLERİ KULLANIYOR"

İbadi, Irak'ın "bölgede yaşananların kurbanı" olduğunu ifade etti.

IŞİD'e karşı mücadelede başaralı olacaklarını vurgulayan İbadi, dikkat çeken bir açıklama yaparak, "Azalarak da olsa IŞİD hala kendine eleman ve fon bulabiliyor. Bazı ülkeler de bölgesel çıkarları için teröristleri araç olarak kullanıyor" dedi. 

Son dönemde Suudi Arabistan ile yeni bir açılım yapmaya çalıştıklarını vurgulayan İbadi, Irak'ın "İran'ın uydusu olduğu" iddialarını ise reddetti.