Hüsnü Mahalli: Amaç El Bab'ı almak değil, Halep, Bab, Menbiç ve Rakka yolunu kontrol etmek

Hüsnü Mahalli: Amaç El Bab'ı almak değil, Halep, Bab, Menbiç ve Rakka yolunu kontrol etmek

Gazeteci- yazar Hüsnü Mahalli Türkiye destekli ÖSO'nun IŞİD'in kontrolündeki El Bab'a ilerlediği iddialarını değerlendirdi. Mahalli'ye göre amaç El Bab'ı almak değil, IŞİD'in Halep, Bab ,Menbiç ve Rakka yolunu kontrol etmek.

Gazeteci-yazar Hüsnü Mahalli ÖSO'nun El Bab kasabasına ilerlediği iddialarına dair sorularımızı yanıtladı. IŞİD'in El Bab'da çok güçlü olduğunu belirten Mahalli "El Bab çok gerici bir kasaba, yalnızca şimdi değil 50 yıl önce de Suriye'nin en gerici, en bağnaz yeriydi. Türk ordusu da katılsa kolay alınacak bir kasaba değil dolayısıyla alınması değil daha çok kuzeyden,batıdan ve sonrasında doğudan kuşatılması önemlidir" dedi.

Suriye'deki cihatçı terör örgütlerine Türkiye'den giden desteğe vurgu yapan Mahalli, "Suriye'de İdlib'te ve Azez'de kuşatılmış olan El Nusra ve onlara bağlı ruh hastası 20-30 tane terör örgütü var.Silahları geçtim, bunlar ne yiyip ne içiyor? Hepsi Türkiye'den gidiyor" ifadelerini kulandı.

Öte yandan Mahali "ABD Halep'teki kuşatmanın yumuşatılmasını istiyor neden? Halep'te teröristler kuşatılmış durumda ve yok edilecekler neden ABD onları savunuyor? Bu enteresan" yorumunda bulundu.

Mahalli'nin açıklamaları şöyle:

ÖSO'nun El Bab'a ilerlediği doğru mu?

"Doğru mu yanlış mı bu noktada bilemeyiz,herkes bir şey söylüyor. Müthiş bir bilgi kirliliği var. Ama ÖSO'nun Türk ordusu tank desteği vermezse, yani savaşmazsa, El Bab'ı alabilmesi mümkün değil. El Bab çünkü IŞİD'ın hem halk anlamında hem kendi militanları anlamında kapasitesinin yüksek olduğu bir yer. El Bab çok gerici bir kasaba, yalnızca şimdi değil 50 yıl önce de Suriye'nin en gerici, en bağnaz yeriydi. Türk ordusu da katılsa kolay alınacak bir kasaba değil dolayısıyla alınması değil daha çok kuzeyden, batıdan ve sonrasında doğudan kuşatılması önemlidir.Çünkü El Bab'la Rakka arasında bir yol var,o yol Menbiç'in alt tarafından geçer.Dolayısıyla o yolu kapatabilmesi için ÖSO'nun YPG ile, Türk ordusunun da YPG ve ÖSO arasında tırnak içinde koordinatı sağlaması lazım. Yani ikisi birlikte El Bab'ı alabilir, ya da El Bab'la Rakka arasındaki yolu kapatabilir."

Bu da pek mümkün görünmüyor değil mi?

"Evet mümkün görünmüyor ancak şimdilik. 1 ay önce Türk ordusunun Suriye'ye gireceğini söyleseniz kimse inanmazdı. Bu savaş her saat her dakika sürprizlere gebe."

YPG'nin El Bab tutumu nedir?

"YPG'nin orayı alabileceğini sanmıyorum çünkü orada pek fazla Kürt yok.Hatta YPG'nin Menbiç'te bile uzun süre kalabileceğini sanmıyorum.Çünkü orada da Kürt yok. YPG'nin Menbiç'te kalabilmesinin sebebi Arap aşiretleriyle kurduğu ittifaktan kaynaklanıyor. Menbiç büyük bir kasaba YPG orayı kontrol edemez.Onun için almak değil IŞİD'in Halep, Bab ,Menbiç ve Rakka yolunu kontrol etme peşinde herkes."

Putin-Obama ve Obama-Erdoğan görüşmelerinin Suriye'nin durumunda bir değişikliğe neden olabileceğini öngörüyor musunuz?

"Ben Amerikan politikalarına oldum olası güvenmem. Her zaman iki yüzlü emperyalist  planları ön planda. ABD Halep'teki kuşatmanın yumuşatılmasını istiyor neden? Halep'te teröristler kuşatılmış durumda ve yok edilecekler neden ABD onları savunuyor? Bu enteresan.

Suriye ordusu her gün kayıp veriyor, insanlar ölüyor. Dün Suriye'de IŞİD 6 kentte intihar eylemi yaptı,kimsenin umurunda değil! Rusya diyor ki 'Halep'te hep beraber IŞİD'i bitirelim' ancak el altından ABD yardım ediyor, Türkiye'den hala destek gidiyor.

Suriye'de İdlib'te ve Azez'de kuşatılmış olan El Nusra ve onlara bağlı ruh hastası 20-30 tane terör örgütü var.Silahları geçtim, bunlar ne yiyip ne içiyor? Hepsi Türkiye'den gidiyor."

Fırat Kalkanı Harekâtı'nın 13. gününde Türkiye destekli ÖSO'nun Çobanbey'in (Rai) güneyinde, El Bab yönünde 7 köyü daha IŞİD'den aldığı açıklandı. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada 9 hedefin de Fırtına obüsleri ile vurulduğu belirtildi. ÖSO'nun aldığı köylerin isimleri; Karabah Mamal, Haydar Başa, Al Humayrah, Umm Et Tadaya, Al Masannah, Cub El Dam, El Mustafa El Kabir, Nabra ve Mazrat Nabra.

El Bab, YPG'nin elindeki Menbic ile Afrin'in arasında bulunan ve IŞİD'in kontrolü altında olan bir Halep ilçesi.