Humboldt'da mücadele sonuç verdi, işinden atılan akademisyen geri döndü

Humboldt'da mücadele sonuç verdi, işinden atılan akademisyen geri döndü

Deniz Schulze, Berlin Humboldt Üniversitesi'nden ihraç edilen Andrej Holm için verilen mücadeleyi İleri Haber'e aktardı

Deniz Schulze-Berlin

Türkiye’de akademiye yönelik yapılan sistematik saldırılar dünyayı şaşkına çevirirken, Avrupa’nın en eski üniversitelerinden biri olan Berlin Humboldt Üniversitesi’nin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde görev yapan akademisyen Andrej Holm’un siyasi düşünceleri nedeniyle işten çıkartılması büyük tepki topladı. Gelen tepkilerin ardından Humboldt Üniversitesi rektörlüğü geri adım atarak, Holm’un görevinin kendisine iade edildiği açıklandı.

Berlin Humboldt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde 2011’den itibaren görev yapan akademisyen 46 yaşındaki Holm, geçtiğimiz Ocak ayında üniversite rektörü Sabine Kunst’un kararıyla işten atılmıştı. Üniversite senatosu tarafından öne sürülen gerekçeli karara göre, işe alınırken kişisel bilgilerini Üniversiteye sunmayan ve geçmişte Doğu Almanya Devlet Güvenlik Bakanlığı’nda (Stasi) çalıştığını ortaya çıkan Holm, 18 Ocak günü Humbolt Üniversitesi rektörü Sabine Kunst’un kararıyla görevinden kalıcı olarak uzaklaştırılmıştı. Bunun üzerine yüzlerce öğrenci Akademik özgürlüğe işaret ederek enstitü binasını kalıcı olarak işgal etti ve 3 hafta boyunca aralıksız direndi. Bunun üzerine üniversite rektörlüğü bir açıklama yayınlayarak, Holm’un yanlış bilgi vermesi nedeniyle özür dilemesini dikkate aldıklarını ve akademisyenin işine geri döndüğünü belirtti.

Andrej Holm, 2007 yılında yasa dışı Marksist bir örgüte üye olmak suçlamasıyla yargılanmış ve 3 ay hapis yatmıştı. 43 akademisyenin bildirisiyle mesleğine geri dönen Andrej Holm, konut politikası, kentleşme ve kentsel dönüşüm başlıklarında eleştirel dersler veriyor.

Öğrencilerin gerçekleştirdiği Üniversite işgalinden bir kare:

DAHA FAZLA