Hükümet bir ay boyunca her gün özür dileyecek

Hükümet bir ay boyunca her gün özür dileyecek

Bir sivil toplum kuruluşu hakkında asılsız iddialar ortaya atan hükümete, mahkemeden ilginç ceza.

Macaristan’da Başbakan Viktor Orban’ın Helsinki Derneği hakkında öne sürdüğü iddialar asılsız çıkınca, yargı tarafından hükümete 1 ay boyunca dernekten özür dileme cezası verildi.

Helsinki Derneği, seçimler öncesi hükümetin "halkla görüş alışverişi" adı altında başlattığı kampanya faaliyetlerinde başbakan Viktor Orban imzasıyla bir belge yayınlayarak ve ismen Helsinki Derneği’nin adını da anarak "yalan yanlış" iddialar ortaya attığı savıyla mahkemeye başvurmuştu.

Şubat ayından bu yana devam eden davada nihai karar bugün ilan edildi. İddiaların gerçek dışı olduğu savıyla mahkemeye başvuran dernek, davayı kazandı.

Mahkeme, hükümet organında yayınlanan ve Helsinki Derneği’nin adını da anarak bazı kuruluşları "mültecilerin yasa dışı faaliyetlerini savunan" kuruluşlar olarak gösteren belgede gerçeklere sadık kalınmadığını tespit etti.

Duruşmalarda hükümet temsilcileri yayınlarda yer alan görüşlerin "düşünce özgürlüğü" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini, sonuçta bunların hükümetin görüşü olduğunu vurguladılar.

Mahkemenin verdiği özür cezası, her gün resmi internet sitesinde yayınlanacak.