Hukuk garabeti: Gitmediği eylemden ve atmadığı tweetten evi basılarak gözaltına alındı

Hukuk garabeti: Gitmediği eylemden ve atmadığı tweetten evi basılarak gözaltına alındı

Referandumu protesto ettikleri için evleri basılarak gözaltına alınanlar arasındaki bir yurttaşın  katılmadığı eylemden ve atmadığı bir tweetten dolayı gözaltına alındığı ortaya çıktı.

İstanbul'da "Evet'in meşru olmadığına ilişkin propaganda yapmak" gerekçesiyle 16 yurttaş ev baskınıyla gözaltına alındı.Gözaltına alınan yurttaşlardan birinin söz konusu eylemlerden hiçbirine katılmadığı o saatlerde evinde olduğu tespit edilince bu sefer de atmadığı bir tweet nedeniyle ifadesi alındı.

EYLEM YOKSA TWEET

Eylemlere katıldığı suçlamasıyla evi basılıp gözaltına alınan yurttaşa sorgusunda “Neden eyleme katıldın ve grubu yönlendirdin? sorusu soruldu. Sonrasında bir yanlışlık  olabileceğini söyleyen polisler ifadenin ardından  “sosyal medya hesaplarını incelediklerini ve suç içeren paylaşım bulduklarını” söyledi. Bunun üzerine yurttaş 1 saat sonra ek ifade için geri çağrıldı. Ek ifadede kim tarafından atıldığı belli olmayan ve kullanıcı adı görünmeyen bir tweet gösterildi. Şahsın kendine ait Twitter hesabından en son 10 ay önce tweet atmasına rağmen savcı yarın adliyeye getirilmesi talimatını verdi.                        

‘HİÇBİR SUÇ UNSURU YOK, GÖZALTILAR TAMAMEN KEYFİ’

"Evet'in meşru olmadığına ilişkin propaganda yapmak"  iddiasıyla gözaltına alınan yurttaşların avukatı Özgür Urfa kanunda böyle bir suç bulunmadığını ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ceza Kanununda yer almayan bir suç uydurulup insanların evini basarak gözaltına aldılar.

[ih2]

İfadelerde birkaç kişi hariç, eyleme katıldıklarına dair fotoğraf bile gösteremediler, hiçbir tespit yok. Birkaç kişinin ise eylemde duruyor haldeki fotoğrafları gösterildi. Hiçbir suç unsuru yok. Tamamen keyfi bir gözaltı işlemi. Bunun tek amacı insanların demokratik tepkilerini engellemek ve korku vermeye çalışmak.                     

Referandumdaki usulsüzlüklerin üzeri insanlara baskı kurarak örtülmeye çalışılıyor.