HSYK'dan Taksim Dayanışması’na beraat kararı veren hakime sürgün

HSYK'dan Taksim Dayanışması’na beraat kararı veren hakime sürgün

HSYK, Taksim Dayanışması’na beraat kararı veren Hakim Onur Özsaraç'ı İstanbul'dan Sivas'a sürdü.

@muratbuyukyilmz

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK); yayımladığı yeni bir kararnameyle, 454 hakim ve savcının yeri değiştirirken Yargıtay’a da 100 tetkik hakimi görevlendirdi.

HSYK'nın yayınladığı kararname ile görev yeri değiştirilen 454 hakim ve savcı arasında yer alan Hakim Onur Özsaraç, İstanbul'dan Sivas'a sürüldü.

Hakim Onur Özsaraç, Gezi Parkı Direnişi'nin yargılandığı Taksim Dayanışması davasında, LGBTİ Onur Yürüyüşü'nde açılan “Şaban’la Recep’in aşkına Ramazan engel olamaz” parkartının yargılandığı davada ve karikatürist Musa Kart'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret suçlamasıyla yargılandığı davada beraat kararı vermesiyle tanınıyor.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, İstanbul Tabip Odası Eski Genel Sekreteri Dr. Ali Çerkezoğlu, Ender İmrek ve HDK Üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun "örgüt kurmak ve yönetmek", 21 sanığın da izinsiz gösteri ve polise mukavemetten olmak üzere toplam 26 kişinin yargılandığı davada beraat kararı veren Hakim Onur Özsaraç, gerekçeli kararında şu ifadelere yer vermişti:

 “Yürüyüş sırasında söylendiği iddia edilen söz veya sloganların çoğunluğu kamu görevlilerini, siyasetçileri rahatsız edecek, endişe verici ve hatta şoke edici görüşler kapsamında kalsa bile ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmelidir. Sanıklar eylemlerinde AİHS ve Anayasa'dan kaynaklanan toplanma özgürlüğü ve bu özgürlüğü kullanarak düşüncelerini ifade etme hakkından barışçıl bir şekilde faydalanmışlardır.

Sanıkların bir kısmının bir araya gelerek Taksim Dayanışması Platformu adı altında örgütlenmeleri AİHS, Anayasa ve yasalardan kaynaklanan bir haktır ve koruma altındadır. Bu şekilde yasal bir örgütlenmekten suç işlemek için bir araya geldikleri sonucu çıkarılamaz. Üstelik Taksim Dayanışması Platformu'nun suç örgütü olduğunu gösterir hiçbir kanıt yoktur. Barışçıl bir protesto yürüyüş ve eyleme çağrı yapılması siyasetçilerin, kamu kurumlarının bir takım eylem veya söylemlerinin sert bir şekilde eleştirilmesi yasal örgütlenmeyi suç örgütü haline getirmeyecektir. 

Hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir toplumda, kurulu düzene karşı çıkan ve gerçekleştirilmeleri barışçıl vasıtalarla savunulan siyasal fikirlere toplantı özgürlüğü ve diğer hukuki yollar aracılığıyla kendilerini ifade etme imkanı verilmelidir. Sanıklar da olay tarihinde özünü AİHS ve Anayasa'dan alan bu haklarını kullanmışlardır. Bu nedenle sanıkların üzerlerine yüklenen suçların unsurları itibariyle oluşmadığı, eylemlerinin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraatlerine dair karar vermek gerekmiştir."

Hakim Onur Özsaraç, 28 Haziran 2015 tarihinde İstanbul Taksim'de düzenlenen LGBTİ Onur Yürüyüşü'nde açılan “Şaban’la Recep’in aşkına Ramazan engel olamaz” pankartı davasında yargılanan ve savcılık tarafından "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlamasıyla 1'er yıla kadar hapis cezası istenen 3 kişi hakkında da beraat kararı vermişti.

Hakim Özsaraç, beraat kararını "yüklenen fiilin bu haliyle kanunda suç olarak tanımlanmamış olduğunu" belirterek açıklamıştı.

Ayrıca karikatürüst MusaKart'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten yargılandığı davada da ilk duruşmada beraat kararı vermişti.

ONUR ÖZSARAÇ KİMDİR?

Onur Özsaraç, Taksim Dayanışması davası, “Şaban’la Recep’in aşkına Ramazan engel olamaz” pankartı davası , Musa Kart'ın Cumhurbaşkanına hakaret davasında beraat veren İstanbul hakimidir. Özsaraç, 27 Şubat 2017 tarihinde HSYK taraından çıkartılan kararname ile İstanbul'dan Sivas'a sürülmüştür.