HSK'dan 'torpil' açıklaması

HSK'dan 'torpil' açıklaması

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz avukatlıktan hakimliğe ataması yapılanlarla ilgili iddialara yanıt verdi

İleri Haber

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, avukatlıktan hakimliğe ataması yapılan bin 236 hakim ve savcının, AKP'li oldukları yönündeki eleştirilere cevap verdi.

Yılmaz, "Mehmet Yılmaz sözü olarak söylüyorum; hiçbir avukatın geçmişlerine, siyasi düşüncesine, bölgesine bakılmamıştır. Her anlayıştan, her düşünceden, her bölgeden kişi var" dedi.

[ih2]

'MAZERET ATAMASI'YMIŞ

Yılmaz, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün kızı Gonca Hatinoğlu'nun dün yayımlanan HSK kararnamesiyle Elazığ Hakimliğinden Yargıtay Tetkik Hakimliğine atanmasına ilişkin yapılan torpil yorumlarına  cevap verdi. Yılmaz, kimseye ayrıcalık yapılmadığını, çok sayıda kişinin mazeret dilekçesinde bulunduğunu ve bu kapsamda mazeret atamalarının yapıldığını kaydetti. Her kura çekiminin ardından "Mazaret Kararnamesi" yayımladıklarına dikkat çeken Yılmaz, "Çok büyük haksızlık bu. Kararnamenin ardından yayımlanan mazeret kararnamesi ile aynı durumda olan 27 kişi Yargıtay Tetkik Hakimliğine atandıifadelerini kullandı.

CHP'Lİ YARKADAŞ: YARGI AKP'NİN ÇİFTLİĞİNE ÇEVRİLDİ

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz'ın yaptığı "Danıştay Başkanı'nın kızının tayini normaldir" açıklamasına cevap verdi. Yarkadaş, "AKP iktidarı yargıyı arka bahçesi haline getirirken, her şeyi kokutuyor ve çürütüyor. Bu tür atamaları yapabilmek için yönetmeliği de sessiz sedasız bir biçimde değiştirdiler" idedi.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün kızı Avukat Gonca Hatinoğlu'nun Başbakanlık kadrosundan Saray'da görev yaptığı daha sonra ise hakim olarak göreve atandığını belirten Yarkadaş, "Yargı AKP'nin çiftliğine çevrildi" tepkisini gösterdi.

Gonca Hatinoğlu'nun tayininin Elazığ'a çıkmasına rağmen bu kente ayak bile basmadan "jet atama" ile Yargıtay'a terfi ettirildiğini belirten Yarkadaş, "Kimse eş durumundan birleştirme mazeretinin arkasına sığınmasın. Bu jet atamadır ve hak edilmemiş bir terfidir" ifadesini kullandı.

DAHA HAKİMLİK BİLE YAPMADAN TERFİ ALDI

CHP'li Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Daha bir günlük hakimlik bile yapmamış olan Gonca Hatinoğlu, Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne getiriliyor. Bu tür görevlere bir hakimin gelebilmesi için mesleki tecrübe gerektiriyor. Bırakın tecrübeyi, 1 günlük hakimlik bile yapmayan bir avukatın sırf Danıştay Başkanı’nın kızı olduğu için Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne getirilmesi, adalet mekanizmasının, adalet olgusunun artık çürüdüğünün göstergesidir.

Bu atama baştan sona hukuksuz ve adaletsizdir! HSK da bu adaletsizliğin parçasıdır!

DANIŞTAY BAŞKANI'NIN KIZI TEK DEĞİL

 Sadece Danıştay Başkanı’nın kızı değil, Yargıtay 6. Daire eski Başkanı Mustafa Lütfi Tombaloğlu'nun  oğlu Onur Tombaloğlu da ne yazık ki Kilis Hakimliği'ne atandığı gün, birdenbire tayini Ankara’ya çıkarttırılarak terfi ettiriliyor. 

Bu tür jet atamalar, yargıya olan inancı ve güveni gitgide azaltmakta ve yurttaşların kafasında da çeşitli soru işaretleri doğmaktadır. Bu tür jet atamalardan bir an önce vazgeçilmelidir. Bu kişiler çekilen kuralarda belirlenen yerlerde görev yapmalıdır. 

Bu tür işlemler, yargının, adaletin güvenirliliğini sıfıra indirmektedir. Biz bu atamaların, torpilli atamalar olduğunu söylüyoruz ve bu konuyu mecliste de gündeme getireceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz."