Hollanda ile kriz çiçekçiliği vurdu: Hollandalı firmalar 500 milyon dolarlık projeden çekilmek üzere

Hollanda ile kriz çiçekçiliği vurdu: Hollandalı firmalar 500 milyon dolarlık projeden çekilmek üzere

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Hollanda ile yaşanan kriz nedeniyle 2023 yılına kadar toplam 500 milyon dolarlık ihracatı hedefleyen yatırımlar için görüştükleri 30 Hollandalı firmanın, projelerden vazgeçmek üzere olduğunu söyledi.

Almanya ve Hollanda başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesine süs bitkisi ihraç eden çiçekçilik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, dış politikadaki sorunların yarattığı krizlerin tedirginliğini yaşıyor. 

"RUSYA PAZARINI KAPTIRDIK"

Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, Rusya ile 10 milyon dolarlık ihracat hacminin uçak krizi sonrasında 50 bin dolarda kaldığını belirterek, geçen 1 yıllık sürede Rusya pazarını Azerbaycan ve komşu ülkelere kaptırdıklarını söyledi.

Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle Avrupa ülkelerine yöneldiklerini aktaran Bağdatlıoğlu, “Rusya’da kaybettiğimiz pazarı Avrupa ülkelerinde kullandık. Şimdi de ‘kurtarıcı’ dediğimiz Hollanda’da ile kriz yaşıyoruz” dedi.

"30 HOLLANDALI FİRMA ÇEKİLMEK ÜZERE"

Hollandalı 30 firma ile endemik bitkileri yetiştirip ihracatını Türkiye’den yapmak üzere önemli bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten Bağdatlıoğlu, kriz nedeniyle projenin iptal edilmek üzere olduğunu söyledi.

Siyasilerin bugünlerde söylediklerine çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Bağdatlıoğlu, "2023 yılına kadar 500 milyon dolarlık hedefler için Hollanda ile yaptığımız projeler vardı. 19 Mayıs’ta 30 Hollandalı firma ile bir çalışmamız vardı. Bu çalışma ile burada ürünler yetiştirip 2 yıl içinde Hollanda’ya ihraç edilecekti. Bir değerlendirme görüşmesi yapacaktık ancak dün aldığımız bir habere göre iptal etmek istiyorlar. ‘Türkiye’de acaba bizi istiyorlar mı’ diye bir korkuya kapıldılar. Biz hemen cevap verdik, bunun siyasi bir kriz olduğunu ve ticaretin devam etmesi gerektiğini söyledik" dedi.

DAHA FAZLA