Hırvatistan'da sol ayağa kalkıyor: 27 yıl sonra ilk seçim başarısı...

Hırvatistan'da sol ayağa kalkıyor: 27 yıl sonra ilk seçim başarısı...

Hırvatistan’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde, solun gösterdiği başarı uzun yılların sonunda solun yükselişinin güçlü bir eğilim halinde olduğunu gösterirken, Eylül ayında gerçekleştirilecek parlamento seçimleri için de bir umut vaadediyor.

21 Mayıs’ta Hırvatistan’da gerçekleştirilen yerel seçimlerde, sol 1990’dan sonraki en önemli başarıya imza attı. Bu başarı aynı zamanda, eylül ayında gerçekleştirilecek olan parlamento seçimleri için de oldukça cesaret verici bir başarı. 

Başkent Zagrep’te geniş sol cephe, belediye meclisi seçimlerinde % 7,64 oranında (yaklaşık 24.000 oy) oy aldı. 

Daha küçük yerel yönetim seçimlerinde ise, radikal solun cephesi durumundaki "Zagreb je nas" ise daha iyi sonuçlara ulaştı ki bazı yerelliklerde oy oranı % 30 seviyesinde. 

Criticatac.ro sitesinden Mate Kapovic'in haberine göre, kendisini açıkça anti-kapitalist olarak tanımlayan İşçi Cephesi Partisi ise, 1990'dan bu yana ilk kez Zagrep'te bir şehir konseyi üyeliği kazanmış durumda. İşçi Cephesi ayrıca şehir ilçe meclislerinde 3 temsilci ve yerel meclislerde 12 temsilcilik kazandı.

Diğer yandan, Zagrep'in dışındaki yerlerde İşçi Cephesi, seçim barajı olan % 5’i geçemedi, ancak yaklaşmakta olan parlamento seçimlerinde çok önemli olabilecek kazanımlar elde etti. 

Hırvatistan'ın 8. en büyük kenti olan Pula'nın sahil kasabasında, İşçi Cephesi’nin belediye başkan adayı % 4,21 oy aldı. 

Zagrep'in yakınlarında küçük bir kasaba olan Samobor’da ise İşçi Cephesi’nin belediye başkan adayı % 3,12 oy aldı.

Hırvatistan'ın ikinci büyük şehri olan Split'te İşçi Cephesi'nin sol liberal/sosyal demokrat parti ile koalisyonu % 4,36 oranında kaldı ve şehir konseyi için% 5'lik barajı yalnızca birkaç yüz oy farkla kaçırdı.

Bu sonuçlar muhteşem gözükmeyebilir, ancak radikal solun Yugoslavya’nın çözülüşü üzerinden geçen  27 yılın sonunda en yüksek oy oranları anlamına geliyor. 

Bu aynı zamanda uzun yılların sonunda solun yükselişinin güçlü bir eğilim halinde olduğunu gösterirken, Eylül ayında gerçekleştirilecek parlamento seçimleri için de bir umut vaadediyor.