‘Hırsızlığın bedelini vatandaş ödüyor’

‘Hırsızlığın bedelini vatandaş ödüyor’

Kayıp kaçak miktarının %40 olduğu elektrikte bedel vatandaşa ödetiliyor. Konuya ilişkin Enerji Bakanı Albayrak’a soru önergesi verildi.

İleri Haber

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Türkiye’deki kayıp kaçak elektrik miktarı ve dağıtım şirketlerine ödenen bedellerle ilgili TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

‘Ülkede her yerde olduğu gibi elektrik alanında da büyük bir soygunun olduğunu ve bu soygunun bedelini de vatandaşın ödediğini’ söyleyen CHP’li Pekşen, “Elektrikte faturalara yansıyan kayıp kaçak bedeli neredeyse kullandığımız elektrikten daha fazla. Birileri elektriğimizi çalıyor ama gelin görün ki, hırsızı yakalaması gerekenler bırakın hırsızı yakalamayı hırsıza kol kanat geriyorlar” dedi.

‘BİRİLERİ ÇALIYOR DEVLET BEN PARAMA BAKARIM DİYOR’

Yurttaşların, kayıp kaçak bedelinin faturalara yansıtılmasının iptali için dava açtığını ve bu haksızlığa isyan ettiği belirten Pekşen, “Ama Anayasa Mahkemesi kayıp kaçak bedeli alınmasını Anayasa’ya aykırı görmüyor. Birileri elektriği çalıyor, devlette ‘Ben parama bakarım, kimin çaldığı beni ilgilendirmez’ diyerek bu hırsızlığın bedelini asgari ücretle geçinen, yoksulluk içinde hayatını devam ettirmeye çalışan vatandaşın sırtına yıkıyor” dedi.

FATURALARIN %40’I KAYIP-KAÇAK BEDELİ

Elektrik faturalarındaki bedelin yaklaşık yüzde 40’ının kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedeli adı altında haksız bir şekilde vatandaştan alındığını anlatan Pekşen şunları söyledi: “Ülkemizdeki kayıp kaçak oranı yüzde 28. Evet dağıtılan elektriğin yüzde 28’i çalınıyor. Bu miktar 6 tane Atatürk Barajı’nın ürettiği elektriğe denk. Yani 6 tane Atatürk Barajı elektrik üretiyor ve bu kadar elektrik çalınıyor. Ama bedelini vatandaş ödüyor.”

‘HIRSIZIN ÜZERİNE GİDİLMİYOR’

“Elektrik dağıtımı kayıp kaçağı azaltmak için özelleştirildi ama gelin görün ki durum hiç de öyle olmadı. Kayıp kaçak devam ettiği gibi özel dağıtım şirketleri paralarını tıkır tıkır alıyorlar. Elektriği çalan hırsızın üzerine gitmeyen ve kayıpları önlemek için yatırım yapmayan elektrik dağıtım şirketleri korunuyor. Ne pahasına tabi ki vatandaşın sırtına binen yük pahasına.”

‘KAYIP-KAÇAK BEDELİ KARŞILIĞINDA ÖDENEN MİKTAR NE KADAR?

Pekşen, elektrikteki kayıp kaçak bedelleriyle ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

“1) 2017 yılı içerisinde kullanılan kayıp - kaçak elektrik miktarı kaç KW’dır?

2) Devletin kayıp - kaçak kullanım nedeniyle uğradığı zararın bedeli ne kadardır?

3) 2017 yılı içerisinde dağıtım şirketlerinin tahsil edemediği kayıp – kaçak bedeli karşılığında ödenen miktar ne kadar?”

DAHA FAZLA