Hindistan’da istismar mağduru çocuklar için ‘Adalet Okulu’

Hindistan’da istismar mağduru çocuklar için ‘Adalet Okulu’

Hindistan’da cinsel istismara maruz bırakılan kız çocukları için Free a Girl tarafından ‘Adalet Okulu’ açıldı.

Hindistan’da cinsel istismara maruz bırakılan kız çocukları için merkezi Brezilya’da bulunan Free a Girl tarafından ‘Adalet Okulu’ açıldı. Çocuklardan Sangita, “Çocukların cinsel sömürüsüne karşı savaşmak ve benim gibi başkalarına yardım etmek istiyorum. Bir avukat olmaktan heyecan duyuyorum bu yüzden Adalet Okulu’na katıldım” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, Hindistan’da milyonlarca kız çocuğu cinsel istismara maruz bırakılıyor. İnsan kaçakçıları kız çocukları ve genç kadınları genellikle istihdam, evlilik vaadi ile kandırarak daha sonra fuhuşa zorluyor. Hindistan’da insan tacirlerine karşı yasalar yetersizken var olan yasalar da uygulanmıyor. Dışişleri Bakanlığı raporlarına göre, 2014 yılında 3 bin 56 soruşturma açıldı ancak yargılanan insan tacirlerinden yüzde 77’si beraat etti.

KIZ ÇOCUKLARINA DESTEK SAĞLANACAK

Buna karşı merkezi Brezilya’da bulunun Free a Girl tarafından Nisan ayında ‘Adalet Okulu’ başlatıldı. Okulun amacı insan tacirlerinden kaçan reşit olmayan kız çocuklarına maddi destek sağlamak, üniversiteye hazırlamak ve hukuk alanında lisans derecesi elde etmeleri için fon sağlamak.

Free A Girl Kurucusu Evelien Hölsken, HuffPost’a konuştu. Yaşanan cinsel istismarlar karşısında suçluların çoğu kez adalete teslim edilmediğini belirten Evelien, okulun aynı zamanda cinsel istismara karşı farkındalık yaratmayı amaçladığını kaydetti. Adalet Okulu’nun açılışının 19 genç kadınla başladığını dile getiren Evelien, “Dördü üniversiteye kabul edildi ve bu ay başlayacaklar” ifadelerinde bulundu.

OKUL FİKRİ NASIL BAŞLADI?

Evelien, okul fikrinin Free a Girl’ın Amsterdam’da bulunan iletişim ofisinden J. Walter Thompson’u Hindistan’da cinsel istismar konusunda bilinç artırma ve bilinç oluşturulması konusunda yaptıkları görevlendirme ile ortaya çıktığını söyledi. Yaşadığımız zorluklardan biri mağdurların yaşadığı travmalardır. Örneğin kızlar ve kadınlar genelevlerden kurtarıldıktan sonra aileleri her zaman onları geri istemiyor ve toplumda damgalanıyorlar” dedi.

SUÇLULAR DEĞİL MAĞDURLAR TUTUKLANIYOR

Hindistan hükümetinin mağdurları kaçakçılıkla ilgili suçlardan sık sık tutukladığını ancak ihtiyaç duydukları desteği sağlamadığını söyleyen Evelien, “Sorun Hindistan’daki insan ticareti mağdurlarıyla da sınırlı değildir: ABD kolluk görevlileri de sıklıkla fuhuşa sürüklenen kadınları suçlu olarak algılıyor ve kadınları fuhuş yapmaktan tutukluyor. Bu kadınlar fuhuşa sürüklenen kadınlar ancak toplumda ‘kötü kadınlar’ olarak algılanıyorlar ya da başka bir işte çalışmamak için bu işi yaptıkları düşünülüyor” ifadelerinde bulundu.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Adalet Okulu programının öğrenci başına yılda 3 bin 400 dolara mal olduğunu kaydeden Evelien, “Hollanda’daki özel bağışçılar önümüzdeki iki yıl için harcamaları zaten finanse etti ancak okul şu anda Hindistan’dan ve başka yerlerden 2018 ve sonrasında yeni katılımcılar için daha fazla fon ve bağışçı arıyor. Program devam ediyor ve büyüdükçe de zorluklarla karşılaşabilir. Ancak, her yıl programı başlatan yeni bir öğrenci kitlesi ile birçoğunun mezun olma şansı vara. Okuldaki her kızın hikayesi çok önemli ve insan ticaretine maruz kaldılar, satıldılar ve bu tercih değildi. Çok cesurlar, biz onlarla gurur duyuyoruz” diye konuştu.

HuffPost, hikayelerini paylaşan ve programa neden katılmaya karar verdiklerini açıklayan kadınlardan bazılarıyla e-posta yoluyla konuştu.

‘CİNSEL İSTİSMARA KARŞI SAVAŞACAĞIM’

Bunlardan biri olan Sangita yaşadıklarını şöyle özetliyor: “Fakir olduğumuzdan büyük bir evde ev hizmetlerinde çalışmak için ailemden 9 yaşındayken ayrıldım. Bahçıvan, gözetim görevlisi, süpürgeci ve diğer insanlar beni istismar etti. Yıllar sonra o evden çıktım ancak evimin yolunu bulamadım. Yoldaki dilenci bir kadından yardım istedim o da beni genelevine götürerek sattı. Henüz 13 yaşındaydım. Birileri polise haber verdi ve polis beni kurtardı ancak o genelevindeki insanlar tutuklanmadı bile. Çocukların cinsel sömürüsüne karşı savaşmak ve benim gibi başkalarına yardım etmek istiyorum. Bir avukat olmaktan heyecan duyuyorum bu yüzden Adalet Okulu’na katıldım.”

Gazete Sujin’de yer alan habere göre Free a Girl, Brezilya ve diğer ülkelerde de programın çoğaltılmasını istiyor.