Himalayalar'da sağlıklı yaşamın izinden...

Himalayalar'da sağlıklı yaşamın izinden...

Bilim insanları, insan vücudunun sınırlarını zorlamak, kronik rahatsızlıkların tedavisini bulmak için Himalayalarda araştırmalara başladı.

İleri Haber

Bilim insanları insan vücudunun sınırlarını zorlamak için Himalayalarda araştırmalara başladı. İspanya'nın Barselona şehrinde yer alan Sant Pau hastanesinde görevli bilim insanlarının öncülüğünde, insan vücudunun yüksek rakımlara ve oksijen eksikliğine nasıl uyum sağlayacağı konusunda araştırmalar yapılıyor. İspanyol bilim insanları Tibet'te bulunan Himalayalarda gerçekleştirdikleri deneylerde, alçak basınç ve oksijensiz ortamda dağcıların ortama nasıl uyum sağladığının üzerinde araştırmalar yapıyor.   

Sherpa-Everest projesi adı verilen araştırmada, Everest'e tırmanan 15 dağcı ve uzun yıllardır Himalayalarda yaşayan 22 Şerpa tam 5400 metre yükseklikte denek olarak kullanıldı. Araştırmadan elde edilen değerler; astım, kronik obstrüktif pulmoner hastalığı, kronik oksijen yetersizliği olan 50 kadar hastanınkiyle kıyaslanacak. Bu kıyasla, kalıtımın adaptasyona olan etkisini tespit etmek ve söz konusu hastalıklara karşı yeni tedavi yöntemleri geliştirebilmek amaçlanıyor.

 

DAHA FAZLA