Hikmet Durgun anlattı: Cerablus neden önemli?

Hikmet Durgun anlattı: Cerablus neden önemli?

Sputnik Türkiye muhabiri Hikmet Durgun ile Cerablus'a yönelik operasyonu ve Suriye'de yaşanan son gelişmeleri konuştuk.

Sputnik Türkiye muhabiri Hikmet Durgun ile Cerablus'a yönelik operasyonu ve Suriye'de yaşanan son gelişmeleri konuştuk.

Cerablus operasyonu başlamadan birkaç saat önce gerçekleştirdiğimiz bu söyleşide, Hikmet Durgun Cerablus'un Türkiye açısından önemini anlattı. 

Türkiye'nin ÖSO'nun öncülüğünde Azez-Cerablus hattını IŞİD'in elinden almak istediğini belirten Durgun şunları söyledi:

"Türkiye bu bölgenin ne YPG ne IŞİD'in elinde olmasını istiyor. Avrupa ve ABD de IŞİD'in elinden alınmasını istiyor ancak YPG'yi sorun etmiyor.Türkiye IŞİD kadar YPG'yi de tehlike olarak görüyor.

Türkiye bu bölgeyi 3 yıldır IŞİD'in elinden almak istiyor ancak alamıyor. IŞİD 2014 yılından itibaren bu bölgeyi elinde bulunduruyor.

'UÇAK KRİZİ YAŞANMASAYDI TÜRKİYE CERABLUS'A GİRECEKTİ'

Türkiye Rusya ile yaşanan uçak krizinden önce bu bölgeyi alacaktı ancak krizden sonra Türkiye uçaklarını Suriye'de uçuramıyordu çünkü Rusya'nın müdahalesinden korkuyordu. Dolayısıyla olası Azez-Cerablus operasyonunda uçak desteği olmadan operasyonu kesinlikle başarılı olamayacağını düşündüğü için operasyonu yapamıyordu.

Şimdi Türkiye kendisine yakın ÖSO gruplarına Sultan Murad Tugayları, Nureddin Zengi Tugayları'na 3 aydır eğitim veriyor. Geçen hafta Cerablus'un batısına düşen Çoban Bey Kasabası'nı IŞİD'in elinden aldılar. Bu kasaba da çok önemli bir yer sonuçta Azez ve Cerablus arasında yer alıyor.

'GAZİANTEP SALDIRISI CERABLUS'LA BAĞLANTILI' 

Gaziantep'te 54 kişinin hayatını kaybettiği, 94 kişinin de yaralandığı saldırının Cerablus operasyonuyla bağlantısına dikkat çeken Durgun şunları söyledi:

"Türkiye IŞİD'in dünyada en çok güçlü olduğu 5. ülke. IŞİD'den Cerablus'un alınması dünyayla bağlantısının koparılması anlamına gelecek ve dünyayla bağlantısının kopmaması için IŞİD sürekli Türkiye'de saldırılar yapacak. Gaziantep'teki saldırı da bu yüzden yapıldı. Aslında IŞİD bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyor. Hem YPG'ye sempati duyan HDP tabanına ve sol kesime yönelik saldırılar yapıyor aynı zamanda Türkiye'ye büyük bir mesaj veriyor. IŞİD saldırı yaparsa HDP, sol, alevi ve demokratik tabana saldırı yapar. Hiçbir zaman, çok mecbur kalmadıkça, AKP'ye ve sağ kesime yönelik herhangi bir saldırı yapmaz."

'EĞER TÜRKİYE SURİYE POLİTİKASINDA AKTİF OLMASAYDI BUGÜN IŞİD OLMAZDI'

AKP'nin Esad'ın gideceğine dair 'umudunu' kaybettiğine işaret eden Durgun, geçiş sürecinde Esad'ın kalacağını belirterek, "Türkiye 6 yıldır yürütmüş olduğu yanlış Suriye politikasının içinden çıkamıyor. Bu 6 yıllık süreçte Türkiye çok büyük kayıplar verdi, hem maddi hem manevi hem de IŞİD saldırıları açısından. Eğer Türkiye Suriye politikasında aktif olmasaydı bugün IŞİD olmazdı. Türkiye'de yaşanan birçok olumsuzluğun nedeni Türkiye'nin yürütmüş olduğu yanlış Suriye politikasından kaynaklanıyor. Yani Türkiye baktı ki Esad gitmez çünkü arkasında Rusya, İran, Irak ve Çin var. Türkiye nereden dönsem kardır mantığıyla Esad'a yaklaşmaya başladı. Türkiye Esad'a yaklaşmaya başladı, daha da yaklaşacak, daha önemli adımlar atılacak. Geçiş sürecinde Esad kesinlikle kalacak. Eğer Türkiye sınırını aşmasaydı Türkiye'de bu kadar insan kaybı olmazdı" diye konuştu.

HASEKE

Suriye ordusu ile YPG arasında bir haftadır Haseke'de devam eden çatışmalar dün iki tarafın ateşkes ilan etmesiyle sona erdi.

Durgun Haseke'deki çatışmaları ve ateşkes kararını şöyle değerlendirdi

"7 gündür YPG ile Suriye ordusu arasında çatışmalar devam ediyordu Ancak Rusya'nın araya girmesiyle ateşkes sağlandı. Rus hava üssünde Suriye ordusu ve YPG masaya oturdu. Dün gece saat 02.00 sıralarında yapılan ateşkese göre, esir ve cenaze takası olacak. Taraflar en ufak bir sorun olduğunda hemen diyalog yöntemiyle sorunu çözmeye çalışacak.

Ateşkesin temel sebebi ise Haseke'nin güneyinde IŞİD'ın etkisinin devam etmesi. IŞİD bu çatışmaları fırsat bilerek bugün Haseke'ye bağlı Şeddad ilçesinin 15 km doğusundaki kırsalda YPG'ye saldırdı ve bir kaç köyü YPG'nin elinden aldı.

YPG Suriye ordusunun kentten tamamen çıkmasını istedi. Suriye ordusu eğer kentten çıkarsa büyük bir kayıp olur kendisi için.

'SURİYE ORDUSU VE YPG ARASINDA HASEKE'DE ATEŞKES SAĞLANDI'

ABD ile Rusya arasında baştan bir gerilim var. Zaten Suriye savaşının bir tarafı ABD, diğer tarafı Rusya.Ama gelinen aşamada kaybeden ABD Kazanan Rusya çünkü Esad gitmedi ki ABD'nin en büyük amacı 1 yıl içinde Esad'ı devirmekti. Irak'ta kendine yakın bir yapı oluşturmaktı. Bu da olmadı.

ABD ve Rusya mevcut durumda Suriye-YPG gerilimi istemiyor çünkü ABD'nin daha önce birinci önceliği Esad'dı şimdi ise IŞİD. IŞİD kendi çıkarlarına çok dokununca birinci öncelik değişti. Rusya da YPG'yi hiç bir zaman  tehlike olarak görmüyor. Rusya birçok cihatçı tehlike varken 'YPG bizim dostumuzdur, Suriye ordusu da zaten baş müttefikimizdir. Dostumuzla müttefikimizin savaşmasını doğru bulmuyoruz' tutumunu izliyor.

'ABD KÜRTLERİN DUYGULARINI OKŞAMAYA ÇALIŞTI'

ABD uçak kaldırdı ancak bir müdahalede bulunmadı. Bulunsaydı zaten işler daha da karışırdı. Bir nevi ABD Kürtlerin duygularını okşamaya çalıştı, 'Ben sizinleyim' mesajı verdi."