HES'i törenlerle açtılar, bilirkişiyi 4 ay sonra gönderdiler

HES'i törenlerle açtılar, bilirkişiyi 4 ay sonra gönderdiler

Rize’de Andon İçme Suyu Tesisleri üzerindeki HES için Danıştay’ın bölgede istediği bilirkişi keşfi, proje tamamlanıp açıldıktan 4 ay sonra gerçekleştirildi.

Rize'de yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri üzerindeki Hidroelektrik Santral (HES) projesini iptal eden yerel mahkemenin kararını bozan Danıştay, bölgede bilirkişi keşfi yapılarak karar verilmesini istedi.  4 yıldır süren yargı sürecinde inşaatı tamamlanan ve törenlerle açılan HES için bölgeye gelen mahkeme heyeti keşif yaptı.

DHA'nın aktardığına göre; Rize Küçükçayır Köyü’nde, il merkezi ile 9 ilçe, 5 belde ve 25 köyde yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri üzerine yapılması planlanan HES için 5 yıl önce talan başlatılmıştı. Küçükçayır Köyü sakinlerinden, kamuoyunda ‘Yurttaş Kazım’ olarak tanınan ve HES’lere karşı ineğini satıp banka kredisi kullanan 70 yaşındaki Kazım Delal ve arkadaşları Rize İdare Mahkemesi’ne başvurmuş, HES çalışmasına ilişkin herhangi bir proje yapılmadığı, su kullanım anlaşması başta olmak üzere enerji üretim lisansı ve ÇED raporu alınmayan çalışma sadece Rize Valiliği ile İl Özel İdaresi tarafından onaylanan imar değişikliği ve yol düzenlemesi izni kapsamında başlatıldığı için projenin iptali istemiyle dava açmıştı. Rize İdare Mahkemesi, 14 Ağustos 2014'te yapılan duruşmanın ardından, dava konusu işlemlerin hukuka uyarlığı bulunmadığından projenin oy birliği ile iptaline karar verdi.

BİLİRKİŞİ KEŞFİNE KARAR VERİLDİ

HES ile ilgili Danıştay 14’üncü Dairesi’ne de itiraz edildi. İtirazı ele alan Danıştay, proje ile ilgili ÇED raporu gerekliliğine işaret etti, bölgede bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği vurgusuyla yerel mahkemenin, 'iptal’ kararını bozdu. Rize İdare Mahkemesi Mart ayında bölgede bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi ve davacı Kazım Delal ve arkadaşlarından 6 bin 500 lira bilirkişi ücretini talep etti. Keşif ücretini yatıran davacılar bölgede bilirkişi keşfi yapılması için mahkeme heyetini beklemeye başladı.

DAVA SÜRECİNDE HES'İ TÖRENLERLE AÇTILAR

Bu arada uzayan dava sürecinde HES yapımı tamamlandı. Mayıs ayında açılan HES'in törenine vali ve belediye başkanı da katıldı.

4 AY SONRA HEYET GELDİ

Rize İdare Mahkemesi heyeti keşif için dün bölgeye geldi. Jandarma’nın "güvenlik önlemi" aldığı keşif sırasında Kazım Delal ve davacılar ile Rize Belediyesi ve İl Özel İdaresi yetkililerini dinleyen heyet sahada inceleme yaptı. 2.5 saatlik keşfin ardından bölgeden ayrılan mahkeme heyeti, bilirkişi heyetinin düzenleyeceği rapora göre HES için karar verecek.

‘ELİNİZİ YAKAMIZDAN ÇEKİN’

Heyetin ayrılmasının ardından açıklamalarda bulunan ve içme suyu tesislerine HES yapılmaması için hukuk mücadelesi yürüttüğünü anlatan yurttaş Kazım Delal, verdikleri uzun hukuki mücadele döneminde fırsattan yaralanılarak projenin tamamlandığını ve açılışının yapıldığını söyledi. Delal,”Bırakın bu milletin yakasını ve bu suyu temiz olarak halkımız içsin. Bu berrak suyu kirletmeyin. Beyefendiler siz zannetmeyin ki size su vereceğiz. Elinizi yakamızdan çekin. Derelerimizde su bırakmadılar. Deremizde verecek suyumuz yok. Andon bölgesinde elinizi çekin. Su kullanım hakkınız bile yok. Kimin suyunda HES yapıyorsunuz? İçme suyundan elektrik üretilmez. Hadi işinize bakın” dedi.

DAHA FAZLA