Herakles Lahdi ait olduğu topraklara dönüyor

Herakles Lahdi ait olduğu topraklara dönüyor

2010 yılında İsviçre’de ele geçirilen ve Türkiye’den kaçırıldığı belirlenen Roma Dönemi’ne ait üzerinde Herakles’in 12 İşi’nin tasvir edildiği lahit sonunda Türkiye’ye teslim ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleri sonucunda İsviçre’den iadesi konusunda anlaşmaya varılan Herakles lahdi, 6 Eylül’de Türkiye’ye getiriliyor.

Antalya'da Perge Antik Kenti'nde 1960'lı yıllarında yapılan kaçak kazılarda bulunan ve yurt dışına kaçırılan Herakles Lahdi, 2010 yılında İsviçre'de ele geçirildikten sonra, İsviçreli yetkililer tarafından Türkiye'ye teslim ediliyor. İsviçre, 2010 yılında, Yunan mitolojisinde Herakles, Roma mitolojisinde Herkül olarak bilinen mitolojik kahramana ait 12 işin tasvir edildiği lahdin kaçırılmış olabileceğine dair bir ihbar üzerine yapılan incelemenin ardından lahide el koymuş ve Türkiye ile temasa geçmişti. İsviçre Kültür Bakanlığı ise, 2011’de ikinci yüzyılın sonlarında Roma İmparatorluğu döneminde yapılan lahdin Antalya’dan İsviçre’ye kaçırıldığını açıklamıştı. Herakles Lahdi’nin Antalya’nın Aksu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Perge Antik Kenti nekropolünde, 1960’lı yıllarda meydana gelen kaçak kazılarda bulunduğuna ve yurt dışına çıkarıldığı saptanmıştı. Milattan önce 2. yüzyıla tarihlenen Roma dönemine ait lahdin 235 santimetre boyunda, 112 santimetre genişliğinde ve 3 ton ağırlığında olduğu biliniyor. Lahit, Cenevre’de 3 ay sergilendikten sonra, 6 Eylül’de Antalya’ya getiriliyor.

Antalya'da sergilenecek

Cenevre Üniversitesi Sanat ve Tarih Müzesinde bulunan ve 50 yılı aşkın bir süre sonunda yeniden ait olduğu topraklara getirilecek Herakles Lahdi, 6 Eylül’de Bakanlık uzmanlarının denetiminde söz konusu müzeden teslim alınacak. Söz konusu lahit, Türkiye’ye getirilişinin ardından Antalya Müzesi’nde sergilenecek.

Lahit'in üzerinde 12 figür bulunuyor

Amphitryon’un savaşa gitmesi üzerine onun görünümünde Alkamene ile ilişkiye giren Zeus’un, Alkamene’den Herakles adında bir çocuğu olmuştur. Fakat Alkamene’nin Zeus’tan hamile olması, Tanrıça Hera’yı çok sinirlendirmiştir. Yarı tanrı, yarı insan olarak bilinen Herakles, tanrısal güçlere ve Hera’ya dayanamayarak bir gece cinnet geçirerek çocuklarıyla birlikte ailesini ateşte öldürür. Herakles bu cinayetlerden sonra Pythia Apollonu kâhinine danışmaya gider ve Eurystheus’un hizmetine girerek onun verdiği görevleri yerine getirmesine karar verilir.

1- Nemea Aslanı’nı yenmek.

2- Lerna gölündeki Hydra’yı öldürmek. Çok başlı yılan olan Hydra, tanrıça Hera tarafından yetiştirilmiştir..

3- Artemis’in kutsal hayvanlarından Kyreneia Geyiğini yakalamak.

4- Erymanthian dağında yaşayan büyük yaban domuzunu diri yakalamak.

5- Augias’ın ahırlarını bir günde temizlemek.

6- Stymphalos’da yaşayan ve o bölgedeki insanların rahatını kaçıran Stymphalian Kuşlarını kovmak.

7- Girit’e gidip Poseidon’un Minos’a verdiği azgın Girit Boğası’nı getirmek.

8- Trakya kralı Diomedes’e ait olan dört vahşi kısrağı yakalamak.

9- Amazonlar kraliçesi Hippolyta’dan büyülü kemerini almak.

10- Okeanos’un bir adasında bulunan 3 gövdeli dev Geryoneus’un sığırlarını çalmak.

11- Hesperidler’in altın elmalarını getirmek.

12- Hades’in ölüler ülkesini koruyan Kerberos adlı köpeği yeryüzüne çıkarmak.

DAHA FAZLA