HDP'li vekillere 10 ayda 328 fezleke

HDP'li vekillere 10 ayda 328 fezleke

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 10 ay içinde HDP’li vekillerin fezleke sayısı 182’den 510’a çıktı.

HDP’nin hazırladığı ‘Demokratik Siyasete Özgürlük’ raporuna göre, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 10 ay içinde HDP’li vekillerin fezleke sayısı 182’den 510’a çıktı.

HDP, 4 Kasım 2016’da milletvekillerinin tutuklanmasının yıldönümü dolayısıyla “Demokratik Siyasete Özgürlük” adlı bir rapor hazırlayarak dokunulmazlıkların kaldırılması ve tutuklamaların yaşandığı süreçleri raporlaştırdı. Tutuklu milletvekilleri ve haklarındaki yargı süreci devam eden vekillerin durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı rapor, tüm milletvekilleri, akademi, hukuk ve sanat dünyasından bazı kişilere iletildi.

Raporda, çözüm süreci döneminde Dolmabahçe protokolü olarak anılan görüşmeye ilişkin fotoğraf yer alırken, çözüm sürecinin bitmesinin ardından Erdoğan’ın HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki açıklamalarına da yer verildi. Raporda, HDP milletvekilleri hakkında 2007-2015 yılları arasında toplam 182 fezleke bulunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiği açıklamasını yaptığı 28 Temmuz 2015 tarihinden sonraki 10 aylık süre içerisinde HDP’li vekiller hakkındaki fezleke sayısının 510’a çıktığı belirtildi.

Raporda, 4 Kasım 2016’dan bu yana HDP Eş Genel Başkanları dahil olmak üzere toplam 15 HDP milletvekilinin tutuklandığı, 9 milletvekilinin ise hâlâ cezaevinde olduğu belirtildi. Raporda, 4 Kasım 2016’dan sonra toplamda 27 milletvekilinin bir kısmının birden fazla olmak üzere gözaltına alınarak serbest bırakıldığı belirtildi.

399 GÜN SONRA DURUŞMA

Raporda tutuklu vekillerin durumlarıyla ilgili bilgilere de yer verildi. Bu kapsamda Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan Demirtaş’ın evine en uzak cezaevinde tutuklu olduğuna dikkat çekildi. Demirtaş’ın 54 gün boyunca tek başına tutulduğu, 27 Aralık 2016 tarihinden itibaren HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan’la birlikte kaldığı belirtildi. Demirtaş’ın HDP grup toplantısında okunması için gönderdiği yazıların ve basına verdiği ilk röportajların cezaevi tarafından sansürlendiği ifade edildi. Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre raporda ayrıca, Demirtaş’ın tutuklu olduğu dosyanın ilk duruşma gününün tutukluluk tarihinden 399 gün sonraya verildiği, 7 Aralık 2017 tarihinde görüşüleceği ifade edildi.

HDP’DEN TBMM İÇİNDE YÜRÜYÜŞ

HDP’li milletvekilleri 4 Kasım’ın yıldönümü dolayısıyla TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın makam odasının önünde tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarını taşıdı. HDP’li vekiller, ellerinde tutuklu milletvekillerin fotoğraflarıyla daha sonra TBMM içinde kısa bir yürüyüş gerçekleştirerek basın kapısı önünde gazetecilere açıklama yaptı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP’li 9 milletvekilinin hâlâ cezaevinde olduğunu belirterek, “Milletvekillerimiz tek bir yerden gelen emirle ve operasyonla gözaltına alındılar ve tutuklandılar” diye konuştu. Kerestecioğlu şunları dile getirdi:

“Biz yargının talimatla görev yaptığını defalarca ifade ettik. Bunun bu ülkeye maliyetinin çok ağır olacağını söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Nitekim bu hafta da Selahattin Demirtaş’ın duruşmalarına getirilmemesine ilişkin mahkemelere gönderilen gizli ibareli talimat yazısı, bunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hukukçu vekiller olarak yargıya tekrar seslenmek istiyoruz. Bağımsız olun, biat etmeyin. Yürütme organının sizi etkilemesine izin vermeyin. (...) Tarih bugünleri istibdat, baskı, sansür, jurnalcilik günleri olarak yazacak. Fakat bizler bu ülkeyi seven insanlar, bu ülkedeki insanları sevenler olarak, bu toprakların daha fazla acı çekmemesi, geri dönülmez bir sürece girmemesi için tüm milletvekillerimizin serbest kalması ve milletvekili görevlerine dönmeleri gerektiğini ifade ediyoruz.”