HDP'li vekillere 10 ayda 328 fezleke
Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 10 ay içinde HDP’li vekillerin fezleke sayısı 182’den 510’a çıktı.
03-11-2017 09:37

HDP’nin hazırladığı ‘Demokratik Siyasete Özgürlük’ raporuna göre, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından 10 ay içinde HDP’li vekillerin fezleke sayısı 182’den 510’a çıktı.
HDP, 4 Kasım 2016’da milletvekillerinin tutuklanmasının yıldönümü dolayısıyla “Demokratik Siyasete Özgürlük” adlı bir rapor hazırlayarak dokunulmazlıkların kaldırılması ve tutuklamaların yaşandığı süreçleri raporlaştırdı. Tutuklu milletvekilleri ve haklarındaki yargı süreci devam eden vekillerin durumuna ilişkin bilgilerin yer aldığı rapor, tüm milletvekilleri, akademi, hukuk ve sanat dünyasından bazı kişilere iletildi.
Raporda, çözüm süreci döneminde Dolmabahçe protokolü olarak anılan görüşmeye ilişkin fotoğraf yer alırken, çözüm sürecinin bitmesinin ardından Erdoğan’ın HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması yönündeki açıklamalarına da yer verildi. Raporda, HDP milletvekilleri hakkında 2007-2015 yılları arasında toplam 182 fezleke bulunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiği açıklamasını yaptığı 28 Temmuz 2015 tarihinden sonraki 10 aylık süre içerisinde HDP’li vekiller hakkındaki fezleke sayısının 510’a çıktığı belirtildi.
Raporda, 4 Kasım 2016’dan bu yana HDP Eş Genel Başkanları dahil olmak üzere toplam 15 HDP milletvekilinin tutuklandığı, 9 milletvekilinin ise hâlâ cezaevinde olduğu belirtildi. Raporda, 4 Kasım 2016’dan sonra toplamda 27 milletvekilinin bir kısmının birden fazla olmak üzere gözaltına alınarak serbest bırakıldığı belirtildi.
399 GÜN SONRA DURUŞMA
Raporda tutuklu vekillerin durumlarıyla ilgili bilgilere de yer verildi. Bu kapsamda Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan Demirtaş’ın evine en uzak cezaevinde tutuklu olduğuna dikkat çekildi. Demirtaş’ın 54 gün boyunca tek başına tutulduğu, 27 Aralık 2016 tarihinden itibaren HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan’la birlikte kaldığı belirtildi. Demirtaş’ın HDP grup toplantısında okunması için gönderdiği yazıların ve basına verdiği ilk röportajların cezaevi tarafından sansürlendiği ifade edildi. Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre raporda ayrıca, Demirtaş’ın tutuklu olduğu dosyanın ilk duruşma gününün tutukluluk tarihinden 399 gün sonraya verildiği, 7 Aralık 2017 tarihinde görüşüleceği ifade edildi.
HDP’DEN TBMM İÇİNDE YÜRÜYÜŞ
HDP’li milletvekilleri 4 Kasım’ın yıldönümü dolayısıyla TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın makam odasının önünde tutuklu milletvekillerinin fotoğraflarını taşıdı. HDP’li vekiller, ellerinde tutuklu milletvekillerin fotoğraflarıyla daha sonra TBMM içinde kısa bir yürüyüş gerçekleştirerek basın kapısı önünde gazetecilere açıklama yaptı. HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP’li 9 milletvekilinin hâlâ cezaevinde olduğunu belirterek, “Milletvekillerimiz tek bir yerden gelen emirle ve operasyonla gözaltına alındılar ve tutuklandılar” diye konuştu. Kerestecioğlu şunları dile getirdi:
“Biz yargının talimatla görev yaptığını defalarca ifade ettik. Bunun bu ülkeye maliyetinin çok ağır olacağını söyledik ve söylemeye devam ediyoruz. Nitekim bu hafta da Selahattin Demirtaş’ın duruşmalarına getirilmemesine ilişkin mahkemelere gönderilen gizli ibareli talimat yazısı, bunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hukukçu vekiller olarak yargıya tekrar seslenmek istiyoruz. Bağımsız olun, biat etmeyin. Yürütme organının sizi etkilemesine izin vermeyin. (...) Tarih bugünleri istibdat, baskı, sansür, jurnalcilik günleri olarak yazacak. Fakat bizler bu ülkeyi seven insanlar, bu ülkedeki insanları sevenler olarak, bu toprakların daha fazla acı çekmemesi, geri dönülmez bir sürece girmemesi için tüm milletvekillerimizin serbest kalması ve milletvekili görevlerine dönmeleri gerektiğini ifade ediyoruz.”
İLGİLİ HABERLER
Ankara kulislerinde bu iddia konuşuluyor
Ankara kulislerinde 24 Haziran’da yapılacak baskın seçimlerinde partiler arasında başka geçişler olacağı konuşuluyor.
23-04-2018 07:15

CHP’li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye geçme kararının ardından yeni iddialar ortaya atıldı. 5 MHP'li milletvekilinin İYİ Parti'ye geçebileceği iddiası konuşuluyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 9 Nisan’da partisinin milletvekillerine Ankara Kaşıbeyaz’da verdiği yemekte henüz ortada seçim kararı yokken ilginç bir çıkış yaptığı öğrenildi.
CHP’den 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesinin ardından siyaset kulislerinde bu yemekte Bahçeli’nin vekillere söylediği şu sözler konuşulmaya başladı:
“CHP’den İP’e (Bahçeli İYİ Parti'ye İP diyor) geçebilecek vekiller var grup kurmaları için 15 vekil kadar. Ben inanmıyorum ama bizden de 5 vekil arayışları var. ”
Hürriyet’ten Aysel Alp’in kulis haberine göre, MHP’den İYİ Parti'ye geçmesi muhtemel isimlerin kimler olabileceği üzerinde duruluyor.
'Sıfır baraj ittifakı' önerisi
Milletvekili seçimlerinde muhalefet cephesinde ‘sıfır baraj ittifakı’ olarak adlandırılan formül önerildi.
23-04-2018 07:02

İYİ Parti CHP heyeti, İYİ Parti Lideri Meral Akşener ve kurmayları ile bir araya geldi.
Görüşmede CHP’nin, İYİ Parti’ye milletvekili seçimlerinde, muhalefet cephesinde “sıfır baraj ittifakı” olarak adlandırılan formül önerdiği öğrenildi.
Hürriyet’ten Rıfat Başaran’ın haberine göre CHP, HDP, Saadet Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti gibi partiler seçim ittifakı yapacak ve tüm partiler yüzde 10’luk baraja takılmadan TBMM’de sandalye sahibi olacağı öne sürüldü.
Akşener’in ise öneriyi parti yönetiminde tartışmak istediğini söylediği belirtildi.
HDP'de aday stratejisi: 'Demirtaş olumlu bakıyor'
HDP, cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tura kalınması halinde ittifaka yeşil ışık yakacağı belirtiliyor.
23-04-2018 06:52

Cumhurbaşkanı seçiminde HDP olası ikinci tura kalacak adaya destek verilmesi konusunda görüş birliği içindeyken, birinci turda güçlü bir aday çıkarılıp çıkarılmayacağı konusunda muhalefet partilerinin ilk tur stratejilerine göre esnek davranılabileceği ifade ediliyor. Birinci turda ortak bir adayda anlaşılamaması durumunda HDP’de birinci tur için güçlü aday olarak Selahattin Demirtaş’ın ismi öne çıkıyor.
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın kulis bilgilerine göre, iki sandığın kurulacağı 24 Haziran’a yönelik HDP içinde iki temel strateji dillendiriliyor. HDP, diğer muhalefet partilerinin olası bir ittifak gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine ve söz konusu ittifakı hangi turda yapacağına yönelik esnek stratejiler belirlediği belirtiliyor. Edinilen bilgiye göre parti içinde ikinci tura kalınması halinde muhalefetin adayına destek verilmesi görüşü öne çıkıyor.
Ancak parti içinde ittifakın ilk turda yapılmasının anlamlı ve sağlıklı olacağı görüşünü belirtenler de var. Birinci turda diğer muhalefet partilerinin ortak bir adayla çıkması durumunda buna destek verilmesi gerektiği görüşü de konuşuluyor. Bu kapsamda diğer muhalefet partilerinin olası bir ortak adayı belirlemesi durumunda partinin söz konusu adaya destek verebileceği de konuşulanlar arasında.
DEMİRTAŞ OLUMLU BAKIYOR
Muhalefetin ortak bir adayda anlaşamaması durumunda ise partinin birinci turda seçimlere güçlü bir adayla gitmesi bekleniyor. Bu durumda Edirne Cezaevi’nde tutuklu durumdaki Selahattin Demirtaş’ın ismi öne çıkıyor. Demirtaş’a bu kapsamda avukatları aracılığıyla aday olup olmayacağı konusunda bazı mesajların iletildiği ve Demirtaş’ın da aday olmaya olumlu baktığı ifade ediliyor. Demirtaş’ın adaylığının önünde hukuken şu an hiçbir engel bulunmuyor.
Diyanet'ten din görevlilerine deizm talimatı
İmam hatiplilerin deizme kaydığının tespit edilmesi Diyanet’i korkuttu.
23-04-2018 00:06

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Pamukkale Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki bir etkinlikte din görevlilerine “deizm propagandasına fırsat vermemeleri” gerektiğini söyledi.
Konuşmasında deizmden bahseden Erbaş peygamberi inkar eden, kenarda duran ve hiçbir şeye karışmayan bir tanrı anlayışının İslam’la ilgisinin olmadığını açıkladı.
Erbaş, konuya dair şu sözleri sarfetti:
“Peygamberi inkar ettiğinizde beraberinde kitabı, ahireti de inkar etmiş oluyorsunuz. Yani kendiliğinden olan bir tanrı anlayışı, onun dışında her şeyi inkar etmiş oluyorsunuz. Bu bir tuzaktır. Bu ateizme giden bir yoldur. Bunun propagandasını yapmak isteyenlere de fırsat vermeyin. Birileri de ‘Bakınız bize şöyle yaptınız, böyle yaptınız. Milletin çocukları bundan oluyor’ diye planlı bir propaganda yapıyorlar. Bunlara da aldırmayın. Bu da dini istismardır. Din istismarının en uç noktalarından birisidir. Bir de imam hatipteki bizim yavrularımıza iftira ediyorlar. Kim peygamberi, vahyi inkar eder de hala Müslüman kalır, böyle bir şey olur mu? Sizler bu tür propagandalara sakın prim vermeyin.”
DEİZM NEDİR?
Deizm veya Yaradancılık, tüm dinleri reddeden tek Tanrı inancıdır. Deizm genel olarak Dünya'ya veya Evren'in işleyişine müdahale etmeyen tek tanrı olduğuna inanır.
Ayşe öğretmen için denetimli serbestlik girişimi
Bebeğiyle birlikte cezaevine giren Ayşe öğretmenin, serbest kalması için avukatından yeni girişim.
22-04-2018 22:45

20 Nisan’da 6 aylık bebeğiyle birlikte Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne giren öğretmen Ayşe Çelik’in avukatı Masuni Karaman, Çelik ile ilgili infazın denetimli serbestlik yoluyla uygulanması için hakimliğe başvuracak.
Karaman, başvuruyu Salı ya da Çarşamba günü Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne yapacağını belirtirken, buna benzer örneklerin olduğu ve nihai kararın Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından verileceğini söyledi.
İLERİ HATIRLATIYOR
Sokağa çıkma yasakları döneminde Diyarbakır'da, Beyaz Show programına telefonla bağlanarak “Çocuklar ölmesin” diyen öğretmen Ayşe Çelik, ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Çelik cezanın infazı için geçtiğimiz Cuma günü 6 aylık bebeğiyle Diyarbakır E Tipi Cezaevi'ne girdi.
DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?
Koşullu Salıverilme Şartları ve Denetimli Serbestlik Yasası Koşullu salıverilme (şartlı tahliye), cezasının bir kısmı cezaevinde infaz edilen “iyi halli” hükümlünün, cezasının kalan kısmını dışarda toplum içinde belli şartlara uyarak geçirmesini sağlayan bir cezanın infazı kurumudur.
PSAKD'ın yeni yönetimi belirlendi
PSAKD 15'inci Olağan Genel Kurulu yapıldı. Kurulda yeni yönetim belirlendi.
22-04-2018 21:14

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) 15'inci Olağan Genel Kurulu, Ankara Barolar Birliği toplantı salonunda toplandı. Genel kurulda yapılan yönetim kurulu seçimini Gani Kaplan’ın listesi kazandı.
Muhittin Yıldız, Cuma Erçe ve Gani Kaplan olmak üzere 3 listenin yarıştığı kurul, Hazirun cetvelinin oluşturulması ve divan kurulu seçimi yapılmasıyla başladı.
Divan Kurulu’nun seçilmesinin ardından saygı duruşu yapıldı.
Daha sonra Muhittin Yıldız’ın seçimden Cuma Erçe lehine çekildiği belirtildi.
Cuma Erçe ve Gani Kaplan’ın yarıştığı kurulda, yönetim kurulunu Gani Kaplan’ın listesi 302 oyla kazandı.
Seçim sonrası kurullar şu isimlerden oluştu:
YÖNETİM KURULU
Gani Kaplan, Erol Yeter, Onur Şahin, Ali Üngörmüş, Sercan Aydoğan, Turgay Özkan, Umut Eraslan, Alattin Türkoğlu, Onur Kaya, Yıldız Yılmaz, Erkan Arslan, Hasibe Akpınar, İsmail Ay, Deniz Kıyafet, Necla Gür, Ali Haydar Arıkuşu, Ersin Erdemir, Vahap İnal, Mehmet Topal, Bayram Özkan, Özgür Kaplan, Şükrü Şahin, Ethem Şahinoğlu, Yeşim Dağgeçen, Kenan Bila
DENETİM KURULU
İsmail Ateş, Metin Hakverdi, Aziz Işık, Cumali Öztürk, Mehmet Gerçek, Menekşe Özer, Ali Haydar Kale, Ayşegül Varol, Mehmet Doğan
DİSİPLİN KURULU
Önder Aydın, Cuma Kuzu, Pınar Akarsu, Ayhan Demir, Korkmaz Uğraş, Veysel Köse, Vedat Tekten, Hasan Doğan, Hüseyin Ağa Yılmaz