HDP'li milletvekillerinin 'devamsızlık dosyası' Karma Komisyon'da görüşülecek

HDP'li milletvekillerinin 'devamsızlık dosyası' Karma Komisyon'da görüşülecek

TBMM'de HDP'li milletvekilleri Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız'ın devamsızlık gerekçesiyle milletvekillerinin düşürülmesi için ikinci adım atıldı. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, pazartesi günü iki milletvekili içintoplanacak.

İleri Haber

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerine yönelik operasyon hız kesmiyor. Son olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı, HDP'li iki milletvekili Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız için 29 Mayıs pazartesi günü saat 16.00'da toplanma kararı aldı. TBMM Başkanlık Divanı, 24 Mayıs çarşamba günü HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer'in devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşmesine dair dosyanın, Anayasa ve Adalet komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon'a sevkine karar vermişti. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın mazeretinin 10 günü aşması sebebiyle, mazeretinin geçersiz sayılması konusunu Genel Kurul'un onayına sunulmasını kararlaştırmıştı.

Pazartesi günü saat 16.00'da toplanma kararı alan Anayasa ve Adalet Karma Komisyonunun, ilgili kararı "Van Milletvekili Tuğba Hezer'in 2016 Yılı Ekim, Kasım ve Aralık aylarında beşer birleşimi aşan devamsızlığı sebebiyle gerekli değerlendirmenin yapılması için Komisyonumuza havale edilen Başkanlık Divanının kararı" şeklinde duyurdu. Karma Komisyon'da HDP'li Hezer'in durumunun incelemek üzere ad çekme suretiyle beş üyeli bir hazırlık komisyonu kurulması bekleniyor. İç tüzüğe göre, hazırlık komisyonu raporunu en geç bir ayda hazırlayacak. Bu rapor ise Karma Komisyon'da bir ayda sonuçlandırılacak. Karma Komisyon'un raporu Genel Kurul'da da görüşülecek. Genel Kurul devamsızlık sebebiyle milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine üye tamsayısının salt çoğunluğu ile karar verirse, üyeliği düşecek.

Kurul Sarıyıldız'ın mazeretini görüşecek

HDP'li Sarıyıldız'ın Başkanlık Divanına sunduğu mazeretin geçersiz sayılması konusunun Genel Kurul'un onayına sunulacağı açıklandı. Sarıyıldız'ın mazeretinin reddedilmesi halinde, devamsızlığı kesinleştiği için dosyanın tekrar TBMM Başkanlık Divanı'nın gündemine geleceği belirtildi. Divan'ın Sarıyıldız'ın dosyasını yeniden görüşerek Karma Komisyon'a sevk edebileceği belirtiliyor. Genel Kurul'da Sarıyıldız'ın mazeretinin kabul edilmemesi halinde Sarıyıldız'ın da vekilliği düşürülecek. 

DAHA FAZLA