HDP’li Feleknas Uca: Kamplarda tedavi edilmeyip hayatını kaybeden kaç Ezidi var?

HDP’li Feleknas Uca: Kamplarda tedavi edilmeyip hayatını kaybeden kaç Ezidi var?

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca; AFAD kampında tedavi edilmediği için hayatını kaybeden Ezidi mülteci Hesen Mirado ile ilgili bir soru önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca; AFAD kampında tedavi edilmediği için hayatını kaybeden Ezidi mülteci Hesen Mirado ile ilgili bir soru önergesi verdi.

Önergede öncelikle 65 yaşındaki Hesen Mirado’nun yaşadıklarını anlatan Uca, Binali Yıldırım’ın yanıtlaması için hazırladığı soru önergesinde ; “Başbakanlığa bağlı olan AFAD kampında kalan 65 yaşındaki Êzidî Hesen Mirado’nun tedavi edilmediği için hayatını kaybettiği bilginiz dâhilinde midir?”, “AFAD kamplarında kalıp tedavi olamadığı için hayatını kaybeden Êzidî sayısı kaçtır?” gibi ifadelere yer verdi.

Uca’nın Yıldırım’a yönelttiği soruların tamamı şu şekilde;

  1. Başbakanlığa bağlı olan AFAD kampında kalan 65 yaşındaki Êzidî Hesen Mirado’nun tedavi edilmediği için hayatını kaybettiği bilginiz dâhilinde midir?
  2. Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan AFAD kampında kalan 65 yaşındaki Êzidî Hesen Mirado neden tedavi edilmemiştir?
  3. AFAD kamplarında kalıp tedavi olamadığı için hayatını kaybeden Êzidî sayısı kaçtır?
  4. Suriye’li mültecilerle aynı kampta yaşayan Êzidîler, devlet hastanelerinden ücretsiz sağlık hizmeti alımı ve ücretsiz ilaç temin edebilirken Êzidîlerin bu haklardan yararlanamamasının sebebi nedir? Bu çifte standardın sebebi nedir?
  5. AFAD kamplarında kalan hasta Êzidî sayısı kaçtır? Bu hastalar sağlık hizmetlerinden yararlanmakta mıdır?
  6. Hesen Mirado’nun tedavi edilmemesinin gerekçesi nedir? Mirado’nun tedavisini engelleyen kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı?
  7. Midyat Devlet Hastanesi, Mardin Devlet Hastanesi ve Batman Devlet Hastanesi’nin hayati tehlikesi olduğu halde Hesen Mirado’yu tedavi etmediği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise söz konusu hastane yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı?
  8. Hesen Mirado’nun tedavisi için Batman Devlet Hastanesi’nin günlük tedavi için bin 500 TL istediği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise hastane yetkilileri hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı?
  9. Üç yıl önce Şengal’de soykırıma uğrayıp ülkemize sığınan Êzidîlerin ülkemizdeki yasal statüsü nedir? Ülkemizde yaşayan Êzidîlere herhangi bir yasal statü verme yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  10. AFAD kamplarında kalan Suriyeli sığınmacılara verilen yasal statünün benzerinin üç yıldır Şengal’de soykırıma maruz kalıp ülkemize gelen Êzidîlere verilmemesinin sebebi nedir?

DAHA FAZLA