HDP'li Abdullah Zeydan'a 8 yıl hapis cezası

HDP'li Abdullah Zeydan'a 8 yıl hapis cezası

HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, 8 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'a, yargılandığı davanın duruşmasında, “Örgüte yardım etmek” ve “Örgüt propagandası” iddiasıyla toplam 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında tutuklanan, hakkında 'terör örgütüne üye olmak', 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlamalarıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın yargılanmasına devam edildi. Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Abdullah Zeydan, Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 2'nci celsesine, SEGBİS sistemi ile katılmak istemediği için çıkmadı. Duruşmayı HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp ve İmam Taşçıer de izledi.

DHA'nın aktardığına göre; duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, bir önceki celse verdiği esas hakkındaki mütaalaayı tekrar ederek Zeydan'ın cezalandırılmasını talep etti. Daha sonra söz hakkı verilen Zeydan'ın avukatları, yargılamanın genişletilmesini ve savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunma hazırlamak üzere süre talep etti. Taleplere ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme, davaya bir yenilik katmayacağı gerekçesiyle yargılamanın genişletilmesi talebini ve esas hakkındaki mütalaanın bir önceki celse verildiğini dikkate alarak avukatların süre talebini reddetti.

AVUKATLAR SALONU TERK ETTİ 

Bunun üzerine söz alan Zeydan'ın avukatları Bayram Arslan, Özlem Zıngıl ve Bilal Kalkan dosyadan çekileceklerini söyleyerek, duruşma salonunu terk ettiler. Bunun üzerine yeni bir ara karar açıklayan mahkeme, sanık avukatlarının yargılamayı sürüncemede bırakmak amacıyla duruşmadan ayrıldıklarını iddia ederek, yargılamaya devam edileceğini açıkladı.

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, sanık Abdullah Zeydan'ı 'terör örgütüne yardım etme' ve 'terör örgütü propagandası yapma' iddiasıyla 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Zeydan'ı 'suçu ve suçluyu övme' ve 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet' suçlarından beraat ettiren mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Edirne Cezaevi'nde bulunan Zeydan, 4 Kasım 2016'da evleri basılarak gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanlarının da dahil olduğu 12 milletvekili arasında yer alıyordu.