HDP'den Van'da kitlesel miting: Yan yana gelmemizden korkuyorlar

HDP'den Van'da kitlesel miting: Yan yana gelmemizden korkuyorlar

HDP, seçimlere bir gün kala son mitingini yaptı.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) final mitingini yaptığı Van, tarihi bir buluşmaya tanıklık etti. Sabah saatlerinde mitingin yapılacağı tüm alan polisler tarafından tutulurken, miting alanına girişlere ise izin verilmedi. Miting alanında saatler süren polis aramasını bekleyen on binlerce kişi alkış ve sloganlarla miting alanının çevresinde ikinci bir miting yaptı. 

KENTİN HER YERİNDEN ALANA AKIŞ VAR

Mitinge kısa bir süre kala polis miting alanına giriş için izin verdi. Oluşturulan 4 arama noktasından alana akan on binlerce Vanlı miting alanını doldurdu. Alana giriş yapan kitle hep birlikte “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. 

POLİS CANLI YAYINA İZİN VERMEDİ 

Polislerin halkın girişini engellemesi üzerine tartışma yaşanırken, alanda canlı yayın yapılmasına izin verilmedi. Miting alanının dışında binlerce insan beklemeye geçtiği sırada polis alanı terk ederek uzaklaştı. Polisin alanı terk etmesi üzerine on binler polis bariyerlerini aşarak alana ulaştı.

DEDE: TÜRKİYE'DE ERDOĞAN SORUNU VAR

Milletvekili adaylarının sahneye çıkmasının ardından konuşma yapan HDP İl Eş Başkanı Ümit Dede, “Biz sizin gözlerinizdeki ışığa kurban oluruz. Kürt sorunu yoktur diyenlere sesleniyoruz. Bu ülkede Erdoğan sorunu var. Bu coşkuyu engellemek isteyenler olabilir. Lütfen bütün sakinliğimizle bunun önüne geçelim. Bu provokasyonlara gelmeyelim. Cezaevinde direnen tüm tutsaklara selam gönderiyoruz” dedi. 

TUTUKLU ADAY ÇİÇEK: BU KARANLIK DÖNEMİ SONLANDIRALIM

Tutuklu milletvekili adayı Cengiz Çiçek’in cezaevinden gönderdiği mesajı ÖHP Avukatı Deniz Işık okudu. Çiçek, mesajında “Ülkenin üzerine çöreklenmiş bir karanlık dönemi sonlandıracak güç sizlerdedir. Özgürlük ve adalet uğuruna çektiğimiz acıların hesabını sorma fırsatıdır. Roboski’den, Varto’dan, Cizre’den, Sur’dan, Suruç’tan yükselen adalet çığlıkları kulaklarımızdadır. Yaşadıklarımızı unutmadık unutmayacağız.  Zulme boyun eğmemiş bir halkın onuruyla gideceğiz sandıklara. Tüm tutsaklar adına Silivri hapishanesinden saygıyla selamlıyor kucaklıyorum” ifadelerine yer verdi. 

SAÇILIK: KÜRDE SARILDIK BİRLİKTE YANACAĞIZ

Ardında kürsüye çıkan HDP Ankara Milletvekili adayı Veli Saçılık, Kürtçe halkı selamlayarak, “Ankara’da selam getirdim. Görüyorum ki Van barajları aşmış. Biz 7 Haziran'da bu barajları aştık. Biz Ankara’yı faşizmin baskının değil demokrasinin başkenti yapacağız. Başkanlarımız 'seni başkan yaptırmayacağız' dedikleri için tutukludurlar. Diyorlar ki 'HDP teröristtir' işte HDP burada,  HDP haktır halk burada. Bizler Ulucanlar'da direndik, diz çökmedik onları aşa aşa geldik. İşte buradayız. Bize dediler ki 'Kürde dokunmayın yanarsın', biz Kürtlere sarıldık yanacaksak birlikte yanacağız. An serkeftin an serkeftin" dedi. Adaylardan Mukaddes Karakoç da, yaptığı kısa konuşmada halkı selamlayarak yarın yapılacak seçimlerin bir zafer olacağını dile getirdi. 

'VAN KATLİMA RAĞMEN BOYUN EĞMEDİ'

Adaylardan Tayip Temel ise, “Ben size diktatörlerin korkusunda bahsetmek istiyorum. Korkudan gözlerine uyku girmiyor. Sizden korkuyorlar. Van halkı dirençli, direnişçi bir halktır. Yüzlerce katliama boyun eğmemiş, korkmamıştır. Ne işkence, ne tutuklama ne baskı Van halkının sırtını kıramadı, kıramaz. Bizi her gün sokaklarda öldürüyorlar, ölülerimizin sayısını sayıyorlar. Biz onları yarın sandıklara gömeceğiz. Direnmek yaşamaktır. Sizi Sipan dağının heybetiyle selamlıyorum” diye konuştu. 

'BİR ARADA YAŞIYORUZ'

Mitingde son sözü alan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin konuşmasında şunları söyledi:

"Bu ülkeye demokrasi, barış gelmesin diye nefret dolu, ayrımcı, düşmanlaştıran dilleriyle konuşuyorlar. Biz bir arada yaşıyoruz. Türküyle, Kürdüyle, Ermenisiyle, mütedeyyini ile Alevisiyle. Biz bu farklılıklardan güç alıyoruz ve onlar yan yana gelmemizden korkuyorlar.

Erdoğan düşmeden bu ülkeye demokrasi de barış da huzur da gelmez. Van’dan bütün Türkiye’ye sesleniyoruz. Barış için, demokrasi için, adalet için, huzur için, hep birlikte sandıklara gideceğiz. Oylarımıza, iradenize sahip çıkacağız." (MA)