HDP'den Demirtaş açıklaması: Anayasa ihlal ediliyor

HDP'den Demirtaş açıklaması: Anayasa ihlal ediliyor

18 aydır tutuklu bulunan Demirtaş'ın durumu hakkında bir basın açıklaması düzenlendi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDP Tunceli Milletvekili Alican Önlü HDP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Temelli açıklamada, HDP'nin cumhurbaşkanı aadayı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde olmasının, seçimin meşruiyetine gölge düşürdüğünü vurguladı.

Temelli'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Eşitlik ve serbestlik ilkesinin hayata geçmesi açısından tüm adayların propaganda olanaklarından yararlanması gerekir. Demirtaş'ın seçim faaliyetlerine katılımının engellenmesi Anayasa’nın ihlali niteliğindedir.

Bugün dokunulmazlıkların kaldırılmasının, demokratik siyasete darbenin yıl dönümü. O dönemde yeterli sayımız olmadığı için AYM’ye gidemedik, ama gidilseydi iptal edilecekti.

'DEMİRTAŞ HUKUKA AYKIRI ALIKONULUYOR'

Demirtaş tüm duruşmalarında hakimlere çağrı yapmaktadır. Hakimler de bu meseleyi AYM’ye taşıyabilir ancak hiçbir hakim bu hakkını kullanmadı. Demirtaş 18 aydır hukuka aykırı bir şekilde alıkonuluyor. Bu, Türkiye açısından bir meşruiyet krizinin kaynağıdır.

Diğer cumhurbaşkanı adaylarının Demirtaş’ın serbest bırakılması konusunda yaptığı çağrılar kıymetlidir, demokrasi kültürüne katkıdır. Biz çağrıyı yapan cumhurbaşkanı adaylarına çağrılarına sahip çıkmaları ve ısrarcı olmaları yönünde çağrımızı yineliyoruz.

'HAKİMLERİ CESUR OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'

Yargı bağımsızlığını hayata geçirmek hakimlerin elinde. Bu dava tüm yargıya örnek oluşturacak bir davadır. Demirtaş’ın tutukluluk halinin incelemesini yapacak hakimleri cesur olmaya çağırıyoruz.

Hilelerin konuşulduğu bir ortamda seçime gittiğimiz gerçekliğine rağmen halklarımızın umudu var. Bu umudun körelmemesi için Demirtaş’ın özgür kalmasını istiyoruz. Bu herkesin ortak talebi. Demirtaş Türkiye’nin adayıdır ve Türkiye’nin adayı serbest kalmalıdır."

"DİYARBAKIR'DA YAPACAKLARI FİLİSTİN MİTİNGİNİN KÜRT HALKI NEZDİNDE HİÇBİR ANLAMI YOKTUR"

Temelli, AKP'nin Diyarbakır'da düzenleyeceği mitingin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:

"Filistin meselesi ile ilgili düzenlenen mitinglerin hiçbir samimiyeti yoktur. Her şeyi seçim malzemesi haline getiriyorlar. Eğer seçimlerin adil, tarafsız yapılması gibi bir mesele karşımızda duruyorsa, Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğu gibi bir durum karşımızda duruyorsa, Türkiye demokrasisinin karşısında durdukları ortadadır. Diyarbakır'da gidip Filistin mitingi yapmasının Kürt halkı nezdinde hiçbir anlamı yoktur."