HDP Muğla'da inceleme yaptı: İnsanlık suçudur

HDP Muğla'da inceleme yaptı: İnsanlık suçudur

Muğla'daki işkence için incelemeye giden HDP'li Erol Dora ve Meral Danış Beştaş, bir insanlık suçu işlendiğini ve bu görüntülerin jandarma tarafından servis edildiğini söylediler.

Muğla'da yaşanan yargısız infaz ve işkence görüntülerini araştırmak için Muğla'nın Köyceğiz ilçesine giden HDP heyeti, basın toplantısı düzenledi.

"AĞIR BİR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR"

ANF Türkçe'^de yer alan habere göre, heyette yer alan ve Muğla'ya giden Milletvekili Erol Dora, partinin görevlendirmesi üzerine 4 Ekim'de gerçekleşen olaylar ve 7 kişinin elbiselerinin soyularak işkenceye maruz kalması olayını incelemeye ve kamuoyunu bilgilendirme amacıyla Muğla'ya gittiklerini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Bu olaylar ağır bir insan hakları ihlalidir. İnsanlar hangi suç şüphesi adı altında olursa olsun, kimlikleri ne olursa olsun bu, işkence yasağının ihlalidir. Gözaltına alınanların kaba dayak, çıplak hale getirme, ters kelepçe açıkça işkencedir. İşkence mağduru kişilerin görüntülerinin servisi de işkence kapsamındadır" dedi.

"OTOPSİ RAPORU GİZLENDİ"

Milletvekili Meral Danış Beştaş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"İşkencenin ne iç hukukta ne uluslararası hukukta korunması mümkün değildir. İşkencenin zaman aşımı yoktur ve insanlığa karşı suçtur. İnsanların ters kelepçeli çıplak olarak gözaltına alınması üzerine ailelerle, valiyle ve savcıyla görüşmek için gittik.Hem validen hem başsavcıdan randevu almamıza rağmen sonrasında taleplerimiz reddedildi. Bir ilin valisi ve başsavcısı Meclis'in 3. büyük partisinin milletvekillerinin randevu taleplerini reddederek kime bağlı olduklarını göstermiştir.

Bu 7 kişinin işkence görmeleri dışında 5 kişinin ölü ele geçirildiği ve yargısız infaz olduğu yönünde kanaat olduğu için adli tıp kurumuna gittik ancak yetkililer orada değildi. Aileler ve soruşturma savcısı ile görüştük. Otopsi raporunu gizleyemeyeceklerini söyledik ama savcı tüm ısrarlarımıza rağmen gizlilik kararını gerekçe göstererek otopsi raporunu vermedi.

Bu olayla ilgili bize bilgi verilmedi, otopsi raporunu inceleyemedik, ailelere ölüm nedenleri bildirilmedi. Aileler teşhis için içeri girdiklerinde çatışma izi görmediklerini söylediler.

"GÖRÜNTÜLERİ JANDARMA ÇEKMİŞ"

Sözlerine şu şekilde devam eden Beştaş, "Avukatlardan aldığımız bilgiye göre kişiler gözaltına alındıkları sırada üstleri soyuluyor, yüz üstü yatırılıyor ve ağır darba maruz kalıyorlar. Orada tek bir sivil insan olmadığını söylemişler. Jandarmanın işkencesine maruz kaldıklarını ve görüntülerin de jandarma tarafından çekildiğini avukatlarını anlatmışlar." dedi.

"BU GÖRÜNTÜLER TÜRKİYE'NİN YENİ GÖRÜNÜMÜDÜR"

Adalet Bakanlığı'na çağrıda bulunuyoruz, bu görüntüler Türkiye'nin yeni görünümüdür. İşkencenin hükümet desteği ile yapıldığının ilanıdır. İşkence yapanların hiçbirine soruşturma açılmadı. Görüntüyü paylaşanlar hakkında soruşturma açıldı. İşkence yapmak serbest ama görüntüsünü yaymak yasak. Gözaltındakiler ve ölenler ile ilgili resmi bir açıklama yapılmak ve heyete resmi bilgi vermek zorundadır.